Institut Robert Koch: Hrvatska je među najvećim izvoznicima korone u Njemačku

.
INSTITUT Robert Koch (RKI) svaki dan objavljuje dnevne izvještaje o stanju pandemije koronavirusa u Njemačkoj s relevantnim informacijama o broju novozaraženih i sl.

 

Među podacima koji se mogu naći u dnevnom izvještaju RKI-ja za 11. kolovoza Hrvatska se jasno izdvaja kao jedna od zemalja iz kojih se koronavirus najviše "uvozi" u Njemačku.

 

Hrvatska je izvoznik korone u Njemačku

 

Prema ovom vodećem njemačkom institutu, koji značajno utječe na politiku njemačkih vlasti u koronakrizi, najviše se Nijemaca, logično, zarazilo virusom u Njemačkoj od 29. do 32. tjedna od početka pandemije, njih 8607. Slijedi Kosovo, na kojem se zarazilo 1096 Nijemaca, odnosno njemačkih građana. Treća je Turska, u kojoj se koronom zarazila 501 osoba, četvrta Hrvatska s 260 zaraženih. Peta je Srbija (196), šesta Bugarska (166), sedma BiH (156) itd.

Nijemci još jednom dokazuju svoju temeljitost kada su u pitanju brojke i sakupljanje podataka. 

 

Snažan rast broja zaraženih u Njemačkoj

 

Njemačka je jučer zabilježila najveći porast broja novozaraženih koronavirusom u proteklih nekoliko tjedana, 1226 nova prijavljena slučaja u tijeku jednog dana, priopćile su nadležne službe u Berlinu.

 

>> Njemačka i Austrija bilježe najveći dnevni porast novozaraženih u nekoliko tjedana

 

>> Od subote u Njemačkoj obavezno testiranje svih povratnika iz rizičnih područja

 

"Posljednji put je veći skok od ovog zabilježen 9. svibnja kada je u roku jednog dana prijavljen 1251 slučaj. Ovo je uznemirujući trend", stoji u priopćenju Instituta Robert Koch iz Berlina.

U priopćenju se dodaje kako je "pod svaku cijenu" potrebno izbjeći daljnje pogoršanje stanja. Najveći broj novozaraženih je zabilježen u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Hamburg.

 

Zapadni Balkan kao izvorište zaraze

 

S otvaranjem granica i početkom sezone godišnjih odmora postotak novih zaraza za koje se pretpostavlja da su uvezene iz inozemstva porastao je na 31.

 

Kao izvorišta zaraze su navedene zemlje zapadnog Balkana, među njima i Hrvatska, te Turska, Bugarska, Rumunjska, Poljska i Španjolska.

 

RKI jasno ističe da je povećanje broja zaraženih povezano s "otvaranjem granica", što je omogućilo izloženost virusu u drugoj zemlji te povratak zaraženih u matičnu zemlju. 

 

Nove mjere za putnike iz rizičnih zemalja

 

"Proporcija slučajeva izloženosti virusu izvan Njemačke se značajno povećala proteklih tjedana. Kroz konstantnu prevenciju i rano prepoznavanje povećana transmisija i povećanje slučajeva mogu biti izbjegnuti. U tu svrhu testiranje putnika koji dolaze iz inozemstva provodit će se besplatno, a obavezno testiranje za putnike iz visokorizičnih zemalja uvest će se krajem tjedna", stoji u dnevnom izvještaju RKI-ja, koji ima i značajan utjecaj na Hrvatsku, koja pokušava spasiti turističku sezonu.

 

>> U mjesec dana u Njemačku iz Hrvatske uvezeno 66 slučajeva korone

 

>> Njemački ministar: Cjepivo ćemo napraviti brže nego ikad u ljudskoj povijesti

 

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić smatra da se Hrvatska ne treba brinuti.

 

 "Hrvatska dobro stoji, bolje nego neke njemačke pokrajine gdje je jako porastao broj slučajeva. Sumnjam da će uvoditi strože mjere, poput onih za dijelove Španjolske ili bugarsku obalu koji su označeni kao rizična područja", rekao je Matić nedavno za N1.

 

Dodao je da su svi važniji portali prenijeli vijest o tome da su noćni klubovi u Hrvatskoj izvorišta zaraze. Sada pak austrijski mediji postavljaju pitanja o friziranju brojki zaraženih u Hrvatskoj.

 

>> Austrijski mediji: Frizira li Hrvatska brojeve oboljelih od korone?

 

Loše vijesti za Hrvatsku

 

RKI nudi i "globalnu procjenu rizika" te navodi kako je "situacija vrlo dinamična i treba ju shvatiti ozbiljno" te da postoji ozbiljna prijetnja "zdravlju njemačke populacije". 

 

U svakom slučaju, Hrvatska se zbog toga što je bila lokacija širenja zaraze, napose među mladim partijanerima, našla u nezavidnoj situaciji. Italija je uvela obavezno testiranje svih koji dolaze iz Hrvatske, Slovenija najavljuje postroženje mjera. To što je Hrvatska treća zemlja po broju uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačku, o čijim turistima ovisi sezona, moglo bi imati ozbiljne posljedice.

 

>> Nitko iz Hrvatske ne može u Italiju bez testiranja

 

Najnovije brojke koje je danas objavio Stožer to potvrđuju. Imamo 180 novih slučajeva, najviše od početka epidemije.