fbpx II DIO-17 godina bez povratka u zavičaj – Zemir-Zeko Husidić

II DIO-17 godina bez povratka u zavičaj – Zemir-Zeko Husidić

Home

II DIO-17 godina bez povratka u zavičaj – Zemir-Zeko Husidić


ŽIVOT U AMERICI

Zemir Husidic je 23. marta 1997.god. sa otoka Obonjan kod Sibenika, preko Rima otisao iz Evrope, preletio Atlantski okean te se prvo spustio na aerodrom u New York, a zatim nacionalnim letom za Houston Teksas, gdje ga je docekao rodak Refik Suljanovic. Tu je zivio 6 mjeseci, a zatim po prijedlogu svojih rodaka ( Izret, Mustafa) preselio se u 1.136 milja=2000 km udaljenu drzavu Colorado, grad Denver. Tu je zivio I radio skoro 3 godine (28 mjeseci), a zatim otisao u 1.734 milju=2.900 km udaljenu drzavu NY , grad Utica I tu izdrzao samo mjesec dana. Sa rodakom Edinom-Edom Husidic ponovo se vratio u Denver, Colorado gdje je radio sljedecih 18 mjeseci. Onda seli prema srednjoj Americi , 861 milju=cca 1.400 km, iz Denvera za grad St.Louis, drzava Missouri I tu ostaje ne puna dva mjeseca. Iz St.Louisa krece (zbog tada aktuelni svada I tuca “babini & alijini”) za 376 milja=cca 700 km udaljeni grad Fort Wayne u Indiani. U njemu je zivio 20 mjeseci, uzeo kucu mobilhome I tu je planirao ostati. Ali, nakon 20 mjeseci odlucuje da proda kucu I seli se prema zapadu 435 milja=cca 700 km u drzavu Iowa, grad Waterloo gdje je zivio skoro dvije godine, do zime 2002.god., kada donosi odluku I odlazi jos sjevernije 217 milja=350 km ispod Kanade u drzavu Minnesotu, grad Minneapolis. U ovom milionskom gradu je nasao dobro placeno zaposlenje I odlucio zapoceti familijarni zivot sasvim razlicit od onog momackog koji je do tada zivio.

 

ŽENIDBA I DJECA
Ozenio se zvanicno (vjencao) septembra 11.2004.god.amerikankom Misty (1980.) sa kojom je u vezi bio vec dvije godine, te trenutno imaju dvoje djece: kcerku Sejlu(2004.) I sina Luku ( 2006.). Supruga Misty radi menadzerske poslove u kompleksu apartmana gdje stanuju, a Zemir radi u gradevinskoj kompaniji kao majstor za krovove. S tim se zanatom bavi vec dugo godina I postao je profesionalac u svom poslu. Vjerovatno zbog dugogodisnjeg rada na roofing poslovima prije 1,5 godinu imao je operaciju na rukama, te nakon godinu dana lijecenja I oporavka ponovo se vratio svom poslu u kompaniji “Kuehn roof system,inc.” gdje I danas radi kao jedini stranac-bosanac. Startovao je u firmi sa satnicom 15 dolara, ali dobrim radom, znanjem I zalaganjem je dosao vrlo brzo do duple satnice. Ranijih godina je isao na teren po americkim drzavama, ali zadnjih par godina radi samo u ovom milionskom gradu I okolini. Sljedeceg ljeta planira da ode u posjetu rodnom kraju, jer kaze da se dobrano pozelio majke Fate koja nikako da se osiguri I odluci doci njima u posjetu.

KRAJIŠNICI U MINNEAPOLISU
U ovoj hladnoj sjevernoamerickoj drzavi Minnesoti sa preko 10.000 jezera iz rodnog kraja im u goste ponekad navrate kamiondzije koji voze na dugim linijama-vozaci, ponekad pjevaci I sviraci. Protekli mjesec je u Minneapolisu imao koncert nas zemljak Hako-Hasib Obic koji je na turneji po Americi, a neku sedmicu prije njega pjevao je Sajo-Safet Kapic koji inace zivi I radi u Cikagu.
U Minneapolisu, MN zivi oko 2.000 Bosanaca, ali malo krajiski familija iz Cazinske Krajine. Tu su Podzvizdani braca Cerimovic Ismet I Omer, Medo Kantarevic, Mersid Osmanagic (Hodzin), Kapic Irfo, zatim todorovljani Ibricic Safet i 4 familije Nadarevica, Amir Muminovic iz Cehica, Dizdarevici iz Sumatca, Amir I Samir Rizvic iz Male Kladuse, Asim I Rasim Kudic, iz Vidovske tri brata Dolici:Eno,Bajro I Fiko, Durmic Emir sa Krive Bukve, …..

SLIJEDI TRECI DIO: NAKON 17 GODINA U RODNOM SELU PODZVIZD VKL BIH SA SUPRUGOM AMERIKANKOM I DVOJE DJECE U ZAGRLJAJU MAJKE FATE-
IZET DIZDAREVIC, U.S.A. – izodizdar@aol.com
Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:21

Facebook komentari

Back to top