Indijanac & Bosanac na istoj stazi

Home

Indijanac & Bosanac na istoj stazi


Zadnje srijede oktobarske, vracajuci se iz Kalifornije americke koju “preleti sa svojih 500 konja” za 5 sati voznje, te na samom kraju duggeeeee voznje od 6 sati preko planinske Arizone koje auto putem I-40 imade 360 milja, odluci da stanem bas tu na samoj granici dviju kazu “najindijanskiji” americki drzava. U gradu Lupton, kod plemena Navaho (Navajo). Od pet miliona Indijanaca danas zivecih u Americi, navodno ih je najvise u ove dvije drzave, a najveci indijanski rezervat plemena Navajo se proteze uz arizonsko-new mexiko granicu. Navelo me na to aktuelna najava na radiju i internet portalima da americki predsjednik Barak Obama (Barack Obama) iduce sedmice ima prijem – sastanak u bijeloj kuci sa vodjama indijanski plemena koji zive u Americi = poglavicama, zar ne?

Htio sam malo odmoriti, ali i naliti pune rezervoare nafte zato sto je ovdje veoma jeftina iz razloga sto se u indijanskim rezervatima ne placa taksa-porez (kao znak paznje amera sto ih indijanci miroljubivo primise u 17 stoljecu, i poklonise im svoju zemlju za free). Znaci ovdje se pusi duhan bez takse, auta voze na gorivo neoporezovano, alkohol toci bez nameta dodatni, itd….

Dodatni motiv za posjetu Navaho indijancima je bio da se raspitam za mog kolegu iz njihova plemena kojeg sam prije 5 ili vise godina upoznao u Californiji San Francisko, a istom sam obecao da cu ga potraziti kad budem prolazio kroz Arizonu. I evo mene, i novinskog clanka,te idem da potrazim jarana.
Novinski clanak iz Prezenta napisan i objavljen 2004.god., o kamiondziji indijancu Leslie Barney iz grada Chinle:

Pokazao sam novine sa slikama usluznim trgovcima u radnji gdje prodaju sve rukotvorine indijanske po veoma povoljnim cijenama. Gazda Dzo i njegova supruga original indijanka su mi rekli da se ne mogu sjetiti Leslia koji je vozac kamiona , ali znaju gdje je taj gradic u kom on zivi i predlozili su mi da ga potrazim tamo. Mozda i bi, ali noc je vec padala. Nije mi bas po volji da u sumrak, a pogotovo po mraku tumaram indijanskim rezervatom plemena Navajo i trazim haman pa meni ne poznatog indijanca. Bojim se da me nebi zarobila neka “vrela indijanka”, te odvela u svoj vigvam-sator na prislini rad do jutra. A u ovim pedesetim (ne poznim, ali teskim) godinama pitanje je kakvog bi ja “kajboja” mogao odglumiti pred njom ili pod njom. Radije sam se zadovoljio kupiti ovdje indi suvenira, upregnuti svoje konje vrane i nastaviti put prema Cikagu i svojoj tri decenije voljenoj “skvo” koja me vjerno ceka. A kazu: ” ‘Ko ceka, taj doceka”…..

….GAZDA DZO I GAZDARICA INDIJANKA – MUZ I ZENA, VLASNICI SHOPA SUVENIRA INDIJANSKI…..

Selam I hoka hej, babo dragi. Ovog suncanog ljetnjeg petka javljam se iz vruce, I najbogatije americke drzave Kalifornije, grada San Franciska koji lezi na americkoj zapadnoj obali-na Pacifiku.

 

Vjerovatno ti je cudan ovaj drugi pozdrav uz nas tradicionalni, ali kako se upozna sa svojim kolegom kamiondzijom koji je americki indijanac nauci ja pozdravljati I na indijanskom. Cekajuci da nam natovare kamione razgovarali smo o obicnim ljudskim temama, a on primjeti da ja u govoru zavagujem I upita me odakle sam. Odgovori mu, a on poce nabrajati balkanske drzavice I rece da ima dobrog prijatelja iz Rumunije od kojeg je saznao mnogo sta o nama “europljanima”. I tako ja njega priupita odakle je on (po boji koze primjetio sam da nije “nase gore list”) , a on mi odgovori da je americki indijanac. Bas originalni Indijanac o kojima sam citao u romanima I knjigama, gledao ih u filmovima? Jes’ bogami, original Indijanac, koji vec 25 godina vozi grdosiju sa 18 tockova po americkim cestama. Trenutno radi u kompaniji “Knight transportation” iz Phoenix , Arizona. Ime mu je Leslie Barney, pripadnik je plemena Navaho (Navajo), ima 56 godina, sa suprugom I troje dijece zivi u Arizoni , grad Chinle. Njegov sin koji ima 24 godine, takoder je vozac kamiona I samostalno vozi zadnje dvije godine na dugim linijama. Americki indijanac Leslie pricao mi je o njegovom plemenu Navaho, koje trenutno broji oko pola miliona osoba rasutih u nekoliko americki drzava.Glavni grad, sjediste plemena je u Window Rocku, drzava Arizona. Bili smo u zurbi, te nisam ga pitao ‘ko je sada glavni poglavica Navaho plemena, ‘ko vrac. Itd. Drugom prilikom
Na moj upit da se slika za novine “Present” koje se stampaju u Bosni I Americi rado je pristao, ali pod jednim uslovom: da mu dostavim objavljeni tekst I slike iz novina na njegovu kucnu adresu koju je napisao svojerucno.
Obeca mu to Bosanac-Krajisnik, koji ce ako bogda I isanla navratiti kod svog kolege Leslia iz plemena Navaho (Navajo) I uruciti mu obecano.

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:22

Facebook komentari

Back to top