fbpx Inicijativa „Odlučimo zajedno“ pred građanima Bihaća

Inicijativa „Odlučimo zajedno“ pred građanima Bihaća

Home

Inicijativa „Odlučimo zajedno“ pred građanima Bihaća


Pozivom koji je upućen građanima „Odlučimo zajedno“ i inicijative kojom se svim građanima Bihaća pruža mogućnost predlaganja projekata za budući Nacrt budžeta Općine Bihać za predstojeću 2012. godinu, danas je upriličena konferencija za štampu.

Govoreći o pozivu i inicijativi općinski načelnik mr. sci. Albin Muslić kazao je, kako je cilj ove aktivnosti da se uz mišljenje i prijedloge građana Bihaća, na racionalan način dođe do najprioritetnijih ekonomskih i socijalnih ciljeva u narednoj, ali i daljim godinama.

Prema riječima načelnika Muslića, cilj je da se novac, koji se prikupi od poreskih obaveznika i drugih taksa, kreira optimalan budžet, a s njim i odredi finansiranje najznačajnijih potreba u Bihaću.

Ovim putem, neposrednim učešćem u donošenju odluka, izražavanjem svojih stavova i prijedloga, kako je kazao Muslić, građani će pomoći da uprava i općinski načelnik lakše urade finansijsku konstrukciju u kojoj će svoje mjesto naći i brojni projekti građana.

Mještani, prema njegovim riječima, daleko bolje nego uprava, znaju šta je potrebno od infrastrukturnih i drugih projekata u određenoj mjesnoj zajednici, te se stoga opravdano očekuje velik učinak ovog poziva, koji je odaslan na više od 20 hiljada domaćinstava na području općine Bihać.

-Meni je stalo do mišljenja mojih sugrađana, jer ih doživljavam odgovornim i zainteresiranim za ono što Općina Bihać nastoji učiniti u realizaciji infrastrukturnih projekata i projekata iz kulture, sporta, boljeg življenja i mnogih drugih oblasti. Mi smo već ovih dana dobili prijedloge koji potvrđuju korisnost građanske inicijative, jer je ovo bitno svim građanima. Želimo da budući budžet bude velikim dijelom produkt zajedničkog planiranja, kako bi na jedan kvalitetan način u budžet uvrstili ono što je objektivno moguće realizirati, kazao je novinarima načelnik Muslić.

Pozivajući građane da iskoriste ovu praksu oblikovanja javne politike i budžeta, načelnik je kazao kako nekoliko stotina prijedloga koji su došli iz domaćinstava, Bišćani su u velikoj mjeri zainteresirani za bolje snabdijevanje vodom, javnu rasvjetu, infrastrukturne objekte, koji će život učiniti sigurnijim i boljim, ali i završetak određenih projekata čija je realizacija počela prošlih ili ove godine.

Kako je kazao Muslić, odgovarajući na novinarska pitanja, sve prijedloge i sugestije koje budu dostavljene na Info pult Općine Bihać do 15. decembra ove godine, pažljivo će razmotriti, klasificirati, te analizirati realne mogućnosti i domete prijedloga, kao i način na koji će biti uvršteni u budžetiranje.

 

mojusk

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 15:54

Facebook komentari

Back to top