INTERVJU: Prof. dr. sc. Vildana Alibabić

Home

INTERVJU: Prof. dr. sc. Vildana Alibabić


Prof. dr. sc. Vildana Alibabić nastavnica je na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću u zvanju vanrednog profesora na području Biotehničkih nauka, polje Prehrambena tehnologija gdje stečeno znanje prenosi studentima odsjeka za prehrambenu tehnologiju. Kroz istraživački proces najviše pažnje posvećuje prirodnim resursima USK-a, kvaliteti hrane, kao i kvaliteti prehrane stanovništva. Međutim, najinteresantnije područje istraživanja, kako sama kaže, joj je utjecaj procesa zagađenja na okoliš sliva Une, kao i eventualne posljedice prisustva kontaminanata u hrani i vodi za piće za zdravlje stanovništva. Svoja istraživanja publicira uglavnom na međunarodnim kongresima i stručnim časopisima, promovirajući na taj način dobro stanje okoliša, hrane i vode područja USK-a. Do sada je objavila 46 stručnih i naučnih radova.  Prof. dr. sc. Vildana Alibabić, osim toga, već šestu godinu uspješno vodi Ekološku koaliciju unskog sliva-EKUS, jednu od najznačajnijih ekoloških nevladinih organizacija u ovom djelu BiH što je i razlog odabira za ovaj razgovor s povodom.

Kvalitetan okoliš nije stvar slučajnosti, već stvar izbora

Razgovarao: Esad ŠABANAGIĆ

ReprezenT: Šta je EKUS i koji su njegovi primarni zadaci i ciljevi?

Vildana A.: EKUS je nevladina organizacija koja okuplja sve eko nevladine organizacije sa sliva Une u jednu mrežu i koordinira njihov rad, osigurava protok informacija, prema mogućnostima i kapacitetima sarađuje u procesima zaštite okoliša na općinskim nivoima, a na višim nivoima generalno promovira ovaj dio BiH i nastoji pitanje zaštite okoliša zadržati u fokusu građana i vlasti.

ReprezenT: Koji problemi opterećuju relizaciju postavljenih ciljeva EKUS-a?

Vildana A.: Najveći problem je što se od nevladinog sektora generalno očekuje da ispunjava svoju ulogu, tj. da bude korektor vlasti, da potiče akciju, da bude partner i građanima i vlastima, međutim svi očekuju da se nevladin sektor sam snađe za finansije koje su potrebne za ispunjavanje tih uloga. Pokušali smo prethodnih godina ponuditi općinama i vlastima generalno, da im budemo partner u smislu usluga koje bi mogli raditi za općine (to je bio jedan od ciljeva GOV-WADE projekta), međutim, stvaranje stvarnog partnerskog odnosa je proces koji traje.

ReprezenT: Koji su najdrastičniji primjeri narušavanja ekološke ravnoteže u slivu Une?

Vildana A.: Na prvo mjesto stavila bih sječu šuma, iz razloga što mi se čini da tu stvari nisu pod kontrolom, kao i iz razloga da se to baš i ne mora. Pošteno govoreći, ako ih već sječemo, trebalo bi bolje razviti drvno–prerađivačku industriju kako bi se izvozio gotovi proizvod, a ne sirovi poluproizvod. Prevelika sječa šuma koštaće nas skupo u budućnosti, obzirom da su šume naša pluća, ali su istovremeno i u ulozi čuvara voda, klime, biodiverziteta i drugog. Slijedeći problem su otpadne komunalne i industrijske vode i čvrsti otpad, međutim proizvodnja ta dva problema su sastavni dio naših životnih navika i potreba. Svi ih proizvodimo podjednako.

ReprezenT: Na kojem je nivou u ovom trenutku svijest građana o potrebi očuvanja Une?

Vildana A.: Daleko viša nego što i mislimo, naše općine punom parom rade na projektima zaštite okoliša i dobro to rade, a građani su im u tome jako dobri partneri. Želim istaknuti i obrazovni sistem koji puno radi na podizanju eko svijesti, ali i nevladin sektor. Nerviraju me komentari građana što se dižu krediti za infrastrukturu (pogotovo izgradnju vodovoda, kanalizacijskih sistema). Zamislite vi, da nemate vodu u kući ili da ne znate kud sa otpadnom vodom iz vašeg stana! Općine moraju dizati kredite, jer jednostavno nemaju dovoljno novaca za tako skupe projekte.

ReprezenT: Šta je sa realizacijom projekta kontrolisanog odlaganja čvrstog otpada?

Vildana A.: Zapelo je na puno mjesta, već ranije. Ubijeđena sam da ćemo u naredne dvije godine gledati finale tog problema, i optimista sam da će se odabrati optimalan način zbrinjavanja otpada.

ReprezenT: Kakvu bi ulogu namijenili Turističkoj zajednici na ovom zadatku?

Vildana A.: Turistički radnici moraju pronalaziti naše vrijednosti, oblikovati ih u ponudu koja će privući, prvo nas same, a potom i strane turiste. Nedavno sam odlučila povesti rođeno djete na putovanje po našoj dragoj BiH, nimalo se nismo pokajale. Zemlja puna čuda!

ReprezenT: Kakav značaj za očuvanje sliva Une ima Nacionalni park „Una“?

Vildana A.: Ogroman i ogromno opasan! Ogroman u smislu da se sa zaštićenim područjem mora upravljati isključivo sa osnovnim ciljem da se sačuva kvaliteta okoliša kakva je sada, ali i da se razvijaju svi mogući oblici iskorištavanja tog prostora (turizam, lov, ribolov, avantura…). Ogromno opasan, ako se u svemu pretjera i narušimo okoliš. Ne sumnjam nimalo da će to ipak sve ići dobro. Najbitniji je dobar tim koji će razvijati taj projekt, a u prvog čovjeka izabranog nedavo, nimalo ne sumnjam.

ReprezenT: Kada je, kako i zašto nastao 17. maj, Dan rijeke Une?

Vildana A.: Davnih 80-tih, kada je grupa entuzijasta kreirala ideju, a sada, slobodno se može reći, i pokret Unskih smaragda. Pokojnom Bošku Marijanoviću i svim ljudima koji su tada bili uz njega, možemo biti dovoljno zahvalni jedino ako budemo uporni u borbi za očuvanje našeg okoliša.

ReprezenT: Na koji se način ove godine obilježio Dan rijeke Une?

Vildana A.: Čini mi se da nikad nije bilo više aktivnosti. Mene se nekako najviše dojmila akcija djeca Bihaća za djecu Japana i dječija olimpijada! Sve ostalo, sve – pet!

ReprezenT: Kako ste zadovoljni ulogom medija u vašim aktivnostima?

Vildana A.: Mediji su naši prijatelji, u okviru svojih kapaciteta odlično rade i odlično pokrivaju sve događaje. Mi bi trebali raditi malo više za medije.

ReprezenT: Kakav značaj za Unu ima projekt „Uspješno sudjelovanje javnosti u upravljanju slivom rijeke Save“ koji se prošle sedmice održao u Bihaću?

Vildana A.: To je projekt ostvaren zajedničkom pripremom Zelene akcije iz Zagreba, Zelenog sna iz Vinkovaca, Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i EKUS-a. To su četiri NVO i upravo i u tome je značaj. Nevladin sektor može jako doprinijeti poboljšanju stanja u okolišu i osigurati da se u planiranje, razvoj i sve procese uključi javnost. Sve što poboljšava odnos prema okolišu koristiće svim našim rijekama.

ReprezenT: Šta je cilj tog projekta i komu je namijenjen?

Vildana A.: Hrvatska i BiH su potpisale sporazum prema kojem će dostići dobar status voda u roku od 15 godina. Na slivu rijeke Save živi oko 2,5 miliona ljudi, a uspostavom dobre kvalitete voda poboljšava se i njihov život uz rijeku Savu i rijeke sliva Save. Projektom se u ovaj proces želi pojačati učešće i značaj javnosti u odlučivanju, planiranju, provođenju mjera zaštite itd.

ReprezenT: Koju poruku želite uputiti građanima i javnosti USK-a?

Vildana A.: Kvalitetan okoliš nije stvar slučajnosti, već stvar izbora; to nije nešto što treba čekati već nešto što treba postići! Naši su stari izabrali, naš okoliš je u dobrom stanju, izaberimo i mi i ostavimo ga djeci u još boljem!

Esad Sabanagic / Reprezent / cazin.NET

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:33

Facebook komentari

Back to top