Iz*aelska kompanija najavila kontroverzni stambeni projekt u razorenoj Gazi

H

Harey Zahav, vodeća kompanija za nekretnine i izgradnju kuća za jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali, najavila je prodaju stanovo u Gazi, gdje su hiljade mrtvih još uvijek pod ruševinama.

Kompanija za nekretnine Harey Zahav, poznata po izgradnji domova za doseljenike na Zapadnoj obali, najavila je novi projekat.

Kompanija planirala graditi kuće na obalnom pojasu, a prezentovali su slogane poput "Probudi se, kuća na plaži nije san" u svojim oglasima.

"Mi, Harey Zahav, radimo na pripremi terena za povratak u Gush Katif. Naši radnici rade na sanaciji terena, čišćenju otpada i deportaciji okupatora (Palestinaca). Nadamo se da će se u skoroj budućnosti oteti i naši vojnici nekako vratiti u svoje domove, a možemo započeti izgradnju na cijelom području Gush Katif u Pojasu Gaze", stoji u objavi kompanije.

Harei Zahav objavio je sliku postera koji prikazuje nacrte kuća na plaži, izgrađenih na ruševinama uništenih kuća i tornjeva u Gazi.

Objava je izazvala bijes među palestinskim korisnicima društvenih medija, kritizirajući plan izraelske tvrtke za nekretnine da zamijeni uništene kuće u Gazi.