KRAJINA I IZBORI 2018: Građani mogu prijaviti neregularnosti

Opći izbori će se i ove godine odvijati pod budnim okom domaćih i međunarodnih posmatrača. Uprkos tome, neregularnosti se uvijek dešavaju, ali je bitno da se zabilježe, prijave i da se reaguje. 

Kako se navodi u vodiču Koalicije Pod lupom, najčešće izborne nepravilnosti su trgovina mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata, zloupotreba javnih resursa u političke javne svrhe, utjecaj na volju birača, glasanje umjesto drugoga, dopisivanje glasova.

Zato vrlo bitan segment izbora predstavljaju upravo sami građani koji, osim što glasaju, mogu biti posmatrači i prijavljivači neregularnosti tokom cijele izborne kampanje.

Zvanična izborna kampanja počela je danas od kada će Koalicija Pod lupom će imati raspoređene svoje posmatrače koji će posjetiti blizu 500 predizbornih skupova političkih subjekata i izvještavati o tenzijama, govoru mržnje, organizovanom prijevozu učesnika, zabranjenim i nedozvoljenim aktivnostima, poklonima, besplatnoj hrani i besplatnom piću, zloupotrebi javnih resursa i dominantnim temama. Pratit će se i rad medija.

To mogu činiti i građani. Pod izborne nepravilnosti koje trebate prijaviti spadaju situacije kao što su zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanje (nuđenje zaposlenja ili prijetnja otkazom u zamjenu za glas, pokloni, prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti), pojavljivanje imena preminulih osoba na biračkim spiskovima, veći broj prijava i odjava prebivališta građana u općinama s ciljem manipulacije izbornom voljom građana i utjecajem na izborni rezultat.