Izetbegović i Erdoan razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Home

Izetbegović i Erdoan razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, na marginama prvog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Izetbegović i Erdogan su razgovarali o situaciji u BiH i regionu, kao i o situaciji u islamskom svijetu. Razgovarano je o dešavanjima u Mijanmaru i stradanju naroda Rohinja. Zajednički je data podrška Rohinjama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd. Predsjednik Erdogan potvrdio je spremnost Turske da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoputa. Izetbegović je upoznao Erdogana s dosadašnjim napretkom na ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Predsjednik Turske iskazao je punu podršku putu BiH prema euroatlanskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno da se zalaže da MAP bude aktiviran što prije. Izetbegović je pozvao Erdogana da posjeti BiH, a njegov poziv je prihvaćen.

Tokom Samita u Astani Izetbegović će imati još niz bilateralnih susreta s predsjednicima država članica OIC-a. Inače, ovo je prvi put da OIC organizira samit posvećen razvoju nauke i tehnologiju u islamskom svijetu.

OIC okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija čini najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. BiH u OIC-u ima status države posmatrača..

 

(Izvor: Fena)
 

Objavio: Ned, 10/09/2017 - 11:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top