Izetbegović obmanjuje javnost o stanju na FTV

Home

Izetbegović obmanjuje javnost o stanju na FTV


Već duže od tri godine Upravni odbor Federalne televizije (FTV) broji samo jednog, od zakonom propisana četiri člana.

Ostala tri člana su podnijeli neopozive ostavke i to: Kadrija Hodžić iz reda Bošnjaka još 28.11.2012., Igor Soldo iz reda Hrvata 04.06.2013., te Radenko Udovičić iz reda Srba 26.08.2014. godine, saopćeno je iz Press Centra SBB-a.

Jedini član koji još uvijek sjedi u ovom tijelu je Goran Samardžić iz reda ostalih kojem je mandat istekao 10.06.2013. godine, ali koji i više od četiri godine kasnije prima naknadu i sam donosi sve odluke ispred Upravnog odbora.   

U revizorskom izvještaju FTV za 2015. godinu navedeno je „Uvidom u zapisnike sa sjednica Upravnog odbora u toku 2015. godine utvrdili smo da je sjednicama Upravnog Odbora u toku 2015. godine prisustvovao Goran Samardžić.“ Prema istom revizorskom izvještaju, Džemal Šabić je za generalnog direktora FTV „imenovan 18.08.2008. godine na period od 5 godina,“ a revizori također navode: „Skrećemo pažnju na činjenicu da je generalnom direktoru manadat istekao u augustu 2013. godine te da nakon tog perioda Upravni odbor nije imenovao generalnog direktora“.

Iz ovoga je očito da FTV-om upravlja jedan dio SDA koji ne želi da ta institucija i njen osnivač rade prema svojim zakonskim obavezama. Identična situacija postoji i po pitanju Nezavisnog odbora FUP-a, te izbjegavanja održavanja sjednica Nadzornog odbora Razvojne Banke.

Ovakav neodgovoran odnos prema građanima, javnim sredstvima i institucijama države moguć je samo u najtvrdokornijim autoritarnim režimima, u kom pravcu Bosnu i Hercegovinu sve otvorenije pokušava da vodi g. Bakir Izetbegović. Stoga podcrtavamo da SBB uopće ne traži „svog člana“ Upravnog odbora, kako Izetbegović navodi, već isključivo insistiramo da Parlament FBiH koji je i osnivač FTV-a, uradi zakonom predviđenu obavezu, te konačno imenuje Upravni odbor FTV u punom sastavu, kao i da sve druge institucije ove države budu konstituisane u skladu sa zakonom, navodi se u saopćenju SBB-a. 

 

(Izvor: Press Centar SBB-a)
 

Objavio: Pet, 29/09/2017 - 13:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top