Izr*elski vojnici maltretirali ekipu njemačke državne televizije, pitali ih jesu li Jevreji

.
Izraelski vojnici zaustavili su ekipu njemačkog javnog servisa ARD nakon što su se vraćali sa snimanja na Zapadnoj obali i prijetili im oružjem, prenose njemački mediji.

 

Incident se dogodio u nedjelju poslijepodne nakon što se ekipa javnog servisa Bayerische Rundfunk (BR), koja radi iz Tel Aviva, vratila s terenskog snimanja koje je istraživalo nasilje izraelskih naseljenika nad Palestincima.

Dopisnik Jan-Christoph Kitzler je kazao da su ih izraelski vojnici zaustavili južno od grada Hebrona i zadržali ih sat vremena. Tokom tog vremena, vojnici su se ponašali veoma agresivno, prijeteći im oružjem.

"Vojnici su nam prijetili oružjem i pitali jesmo li Jevreji. Jednu od naših kolegica nazvali su izdajnicom", kazao je Kitzler.

Situacija se smirila tek nakon sat vremena kada su na scenu stigli drugi vojnici i policija.

Bayerische Rundfunk smatra ovaj incident napadom na slobodu medija. Kitzler ističe da se njihov tim jasno identificirao kao novinari s akreditacijom i da su se nalazili daleko od područja gdje je zabranjen pristup novinarima. Kitzler je također osudio ponašanje izraelske vojske kao neprihvatljivo.

Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da se trenutno istražuje pozadina ovog incidenta.

Udruženje stranih novinara u Izraelu pozvalo je izraelsku vojsku da poštuje prava novinara, posebno nakon nedavnih incidenata u kojima su novinari izvještavali o napadima stanovnika ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.