Jače restrikcije na granicama: 100. dan bez ijednog novog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa!

.
Novi Zeland jučer je obilježio veliki datum. Naime, jučer je bio 100. dan bez ijednog novog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa. Kako im je to uspjelo?

 

Novi Zeland jučer je obilježio veliki datum. Naime, jučer je bio 100. dan bez ijednog novog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa. Kako im je to uspjelo?

 

U toj zemlji su trenutno 23 pozitivne osobe ali su one detektirane na granici i odmah stavljene u karantenu.

 

- Dosegnuti 100 dana bez lokalne transmisije je važna etapa ali ipak, kao što svi znamo, ne možemo sebi priuštiti nemar, rekao je direktor agencije za javno zdravstvo Ashley Bloomfield.

 

I dok se druge države, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Brazila, bore s velikim brojem slučajeva, Novi Zeland postao je primjer borbe s koronavirusom. Jedan od ključnih razloga leži u činjenici što ta država još uvijek testira veliki broj svojih građana, bez obzira na činjenicu što je epidemija pod kontrolom.

 

Kako im je to uspjelo?

Njihova strategija bila je jednostavna: riječima premijerske Jacinda Ardern, morali su nastupiti "oštro i rano", piše CNN.

 

Kada je Ardern 19. ožujka zatvorila granice Novi Zeland imao je samo 28 zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom. A kada je 23. ožujka objavila potpunu karantenu, bilo su zabilježena samo 102 slučaja zaraze - bez smrtnih slučajeva.

 

Karantena je bila relativno stroga - bez dostave hrane, odlaska na plaže, a bila je zabranjena i vožnja van četvrti. Najstroža karantena trajala je oko pet tjedana, no država je još dodatna dva tjedna bila zatvorena.

 

- Eliminacija ne znači uništenje ili iskorjenjivanje virusa na Novom Zelandu, već lokalnog prijenosa barem na period od 28 dana, sve kako bismo u budućnosti lakše mogli kontrolirati uvezene slučajeve, navodi se na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva.

 

Novi Zeland je čekao pad krivulje prije nego što je ublažio mjere. Kada je premijerka 8. lipnja objavila popuštanje svih mjera 40.000 testova na koronavirus napravljenih u 17 dana do toga datuma nisu pokazali niti jedan pozitivni rezultat. Od juna ova država funkcionira normalno.

 

Novi Zeland karantenu je kombinirao s jačim restrikcijama na granicama. Samo su građani te države u istu mogli ući i morali su pritom provesti dva tjedna u karantenu u objektu kojega je odobrila sama vlada.

 

Što na Novom Zelandu nisu napravili?

Diljem svijeta u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa veliki je naglasak stavljen na nošenje maski za lice kako bi se spriječilo širenje virusa. No na Novom Zelandu nije stavljan prevelik naglasak na maske.

 

Za to postoji nekoliko razloga. U toj zemlji ne postoji jaka kultura nošenja maski za lice i u ožujku - kada su se pripremali za karantenu - u lokalnim trgovinama je bilo jako teško pronaći maske. Kada su mjere popustile i ljudima je bilo dopušteno ići vani i putovati, na Novom Zelandu je bilo zabilježeno tek nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom.

 

No ta država nema ni kopnenih granica, što znači da imaju veću kontrolu nad ulascima u državu, a i naseljenost nije gusta.

 

Međutim, činjenica da maske nisu bili dio strategije u borbi protiv koronavirusa, ne znači da se to neće promijeniti. Ministarstvo zdravstva preporuka svim kućanstvima da se pripreme za još jedan potencijalni val koronavirusa.