Janukovič se oglasio i poručio Zelenskom da se ne pravi heroj: Zaustavite krvoproliće, ukrajinski narod od vas to očekuje

.
Herojstvo nije nešto s čime se treba razmetati, ne radi se tu o borbi do posljednjeg Ukrajinca

 

Prije nekoliko dana se pojavila informacija da je jedan od Putinovih zahtjeva za kraj agresije na Ukrajinu postavljanje vlasti koja je proruski orjentisana. Tada se pojavilo ime bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je 2014. svrgnut sa vlasti i od tada se krije u Rusiji. Od tada se očekivalo njegovo javljanje u javnosti, a danas je trenutnom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom poručio da zaustavi rat.

- Znam da imate mnogo savjetnika, ali vi ste osobno dužni zaustaviti krvoproliće i postići mirovni sporazum. To od vas očekuju Ukrajina, Donbas i Rusija. Ukrajinski narod i zapadni partneri Kijeva bili bi zahvalni na takvom koraku, piše u Janukovičevom apelu Zelenskom.

Janukovič je rekao kako od prvog dana agresije na Ukrajinu osjeća duboku bol i da duboko suosjeća s patnjom koju su Ukrajinci prisiljeni trpjeti dodavši kako u svakoj tragediji postoji trenutak kada ona može biti zaustavljena, prenosi Index.hr.

- Vjerojatno sanjate da ćete postati heroj. Ali herojstvo nije nešto s čime se treba razmetati, ne radi se tu o borbi do posljednjeg Ukrajinca. Herojstvo se krije u požrtvovnosti, u pobjedi nad vlastitim ponosom i ambicijama radi spašavanja ljudskih života. Od svog prvog dana obećali ste da ćete zaustaviti rat u Ukrajini i zato vas je podržala cijela Ukrajina. Mogli biste postati predsjednik svijeta, ali to se, nažalost, nije dogodilo, zaključio je Janukovič.