HEFTIČNJAK: Jedan luksuzni Mercedes za moju Sebiju

Sebija

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Sebija Izetbegović kažnjena sa 40 KM

https://www.cazin.net/vijesti/sebija-izetbegovic-kaznjena-sa-40-km

U vrijeme najogavnijih obračuna između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, „intelektualac i industrijalac“ – kako sam sebi tepa Fahro – danima je vrtio video „Jedna vreća zlata za mog Bakira“, na njegovoj televiziji Alfa, u kojem supruga Alije Izetbegovića, rahmetli Halida, od dijaspore u Turskoj traži pomoć za njenog sina. Ovaj video je ogolio sistem pomoći našoj zemlji tokom agresije, a najnoviji prikaz sa glavne sarajevske ulice govori da porodica Izetbegović, osim što živi kao bubreg u loju, simbolizira poslijeratno bogaćenje političke elite. Naime, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića i generalna direktorica KCUS-a parkirala je luksuzni Mercedes na trotoar u Titovoj ulici da bi tu obavljala šoping. Ništa polovni Stojadin, ništa skromnost kojom se hvali Izetbegović Junior i onih „samo 8.000 KM“ od kojih žive u zadnja tri mjeseca, i naivnim budalama je jasno da vila na Poljinama, skupocjeni Mercedes, kao i način na koji žive i djeluju Bakir i Sebija pokazuje svu bahatost, neodgoj, primitivizam, egocentrizam, nadobudnost i karakter vlasti u Bošnjaka. Dok „sultanija“ sa KCUS-a odbija da liječi dijete i tjera najbolje doktore, bez problema parkira Mečku na mjestu za pješake. I kad je javnost uhvati u ovom prekršaju, Sebija plati za nju mizernih 40 KM, ali tim novcem se ne može kupiti obraz. „Jedan luksuzni Mercedes za moju Sebiju“, što bi rekao njen suprug.

 

Stotine migranata lutaju minskim poljima Plješevice

https://www.cazin.net/vijesti/stotine-migranata-lutaju-minskim-poljima

Na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske već godinama traje haos. Očajni migranti uporno po više puta pokušavaju preći u Hrvatsku i dalje ka zapadnoj Evropi, pa im je Unsko-sanski kanton baza pred ključni proboj. Broj migranata tako postao je ogroman teret za ovaj dio Bosne i Hercegovine a centralne vlasti prepustile su Krajišnike same sebi. Situacija je odavno opasna. Ubistva, pljačke i stalna opasnost po stanovništvo odavno je svakodnevica u Krajini. Migrati nakon zatvaranja kampa Bira u centru Bihaća, kriju se po šumama Plješevice, gdje ih ima na stotine. Lutaju minskim poljima čekajući svoju priliku za prelazak u Hrvatsku. S druge strane, nema nijednog bh. graničara u tom području. Krajišnici su odavno otpisali Selmu Cikotića, ministra sigurnosti BiH, koji je nakon svoje izjave o sexy turizmu s migrantima sebi zapečatio karijeru ozbiljnog političara.

 

U Kaknju svečano otvoren kontejner

https://www.cazin.net/vijesti/u-kaknju-svecano-otvoren-kontejner

O karakteru vlasti i potrebi da se u ovo predizborno vrijeme zaradi pokoji glas, svjedoči i otvaranje kontejnera u Kaknju. Kontejner je svečano otvorio načelnik Kaknja. Mnogi su komentirali da je žalosna vijest da se u BiH organizuju ceremonije na kojima se puštaju u rad kontejneri za smeće. Da ovo nije incident, ranije su vlasti svečano puštali u rad trotoare, stubove za uličnu rasvjetu... Da nije bilo „svečanog otvaranja“ i uloge načelnika za ovakvu rabotu, ovaj E-kontejner je ustvari dobra stvar. Tu će se moći ubacivati IT oprema i oprema za telekomunikacije, električni uređaji, alati i svi drugi uređaji koji su radili uz pomoć električne energije ili baterija, rashladni uređaji, što je za pohvalu, naravno. Ali načelnik opštine da svečano otvara kontejner, e to je već za ismijavanje.

 

Bosanac iz Bužima poslao pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću

https://www.cazin.net/vijesti/bosanac-poslao-pismo-predsjedniku-hrvatske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sve više pokazuje nervozu, naročito nakon velike afere u kojoj je uhapšen njemu bliski direktor JANAF-a. Nervozni Zoki svoje frustracije najviše istresa na opozicionim zastupnicama u Saboru koje ga prozivaju za aferu, a druga sfera frustracija je Bosna i Hercegovina. Milanović to perfidno radi kako bi dobio naklonost desnice, ali zašto uvijek preko naših leđa... Prima Milorada Dodika, pa potom daje izjave koje izazivaju nemir i nesigurnost u našoj zemlji i regiji. Jedan Bužimljanin mu je i poslao pismo u kojem ga je pitao „zašto Vi i Vaši novopečeni povjesničari vršite zamjenu teza, da bi Bihaćki okrug bio nova Srebrenica da nije bilo akcije „Oluja“? Vjerujem da svi vi znate, ali je pitanje da li poštujete logiku – da se Bihaćki okrug nije branio i odbranio skoro četiri godine, odnosno da su ga zauzeli četnici, bili uopće bila moguća „Oluja“? Milanoviću bi bilo bolje da utiče na Hrvatsku da plati adekvatnu naknadu za korištenje vode iz Buškog jezera i vratite imovinu firmama i građanima BiH koja se nalazi u Hrvatskoj.

 

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih bošnjačkih sinova novije historije, general Izet Nanić

https://www.cazin.net/vijesti/na-danasnji-dan-roden-je-general-izet-nanic-0

Na današnji dan 1965. rođen je jedan od najvećih heroja naše Krajine i Bosne i Hercegovine – rahmetli Izet Nanić. Za svoje ratne zasluge legendarni komandant, koji je život izgubio 5. augusta 1995, odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Brojni su podvizi i primjeri njegovog ratnog herojstva, ali prije svega inteligencije, vojne osposobljenosti, neustrašivosti, o kojoj su s hvalom govorili i njegovi najžešći neprijatelji. I Izetu kao komandantu i čovjeku, najbolju izjavu je dala jedna krajiška nana: „Sinko, nisam muško da ti skinem kapu, ja ti skidam maramu.“

Doktori: Trampovo stanje se popravlja, već sutra bi mogao izaći iz bolnice

https://www.cazin.net/vijesti/doktori-trampovo-stanje-se-popravlja-vec-sutra-bi-mogao-izaci-iz-bolnice

Donald Trump je dugo sumnjao u koronavirus i dugo vremena je negirao opasnost koju izaziva. I na kraju američki predsjednik je i sam obolio od ove opake bolesti. I to baš u nezgodno vrijeme, u jeku predizborne predsjedničke kampanje. Mediji špekulišu da se Trump zarazio na jednom masovnom okupljanju u Bijeloj kući, te su osim predsjednika zaraženi i drugi funkcioneri američke administracije. Nakon početnih komplikacija, stanje predsjednika SAD se počelo poboljšavati, kazali su članovi njegovog medicinskog tima na konferenciji za medije. Doktori su kazali da bi Tramp već sutra mogao biti pušten iz bolnice. On će biti prebačen u Bijelu kuću gdje će nastaviti s oporavkom. Trampov liječnik, Šon Konli (Sean Conley), rekao je da je predsjednik liječen deksametazonom nakon "nekoliko epizoda prolaznih padova zasićenja kisikom". Prvu dozu primio je jučer. Rekao je da, iako je Tramp bio dobro u četvrtak navečer, u petak ujutro kisik mu je pao ispod 94 posto i imao je visoku temperaturu. Kisik mu se potom oporavio i ponovo potonuo, pa su donijeli odluku da ga premjeste u bolnicu „Walter Reed“.