Joe Biden položio zakletvu, zvanično je novi predsjednik SAD-a

.
Sjedinjene Države danas su zvanično dobile novog predsjednika. Joe Biden ili punim imenom Joseph Robinette Biden Jr. položio je zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a.

17:48 - Upravo počinje svečano polaganje zakletve novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena.

 

17:44 - Kamala Harris položila je zakletvu i tako postala nova potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Nakon nje, isto će učiniti i predsjednik Joe Biden.

 

"Svečano prisežem da ću braniti Ustav SAD-a protiv svih neprijatelja, domaćih i stranih. Da ću ovu obavezu izvršavati slobodno, da ću izvršavati dužnosti, tako mi pomogao Bog", kazala je Harris

17:41- Nakon intoniranja himne koju je izvela poznata muzička zvijezda Lady Gaga, potpredsjednica Kamala Harris upravo će položiti zakletvu pred članovima Vrhovnog suda.

 

17:30 - Ceremonija inauguracije novog predsjednika zvanično je počela. Senatorica Amy Klobuchar održala je pozdravni govor, i naglasila kako je ovo dan kada se američka demokratija vraća na velika vrata. Nakon obraćanja senatora i uvodnog dijela, Joe Biden trebao bi položiti zakletvu i tako postati novi predsjednik SAD-a.

 

17:20 - Kamala Harris i Joe Biden stigli su na dio Capitola gdje će se obaviti svečana inauguracija. Brojni gosti, uključujući i bivše predsjednike SAD-a, velikim aplauzom su pozdravili dolazak novog predsjednika i potpredsjednicu SAD-a.

17:14 - Sudije Vrhovnog suda SAD-a stigle su na ceremoniju inauguracije. Joe Biden položit će zakletvu pred glavnim sudijom Vrhovnog suda Johnom Robertsom dok će Kamala Harris svoju zakletvu položiti pred Soniom Sotomayor, također članicom Vrhovnog suda. Riječi koje će novi predsjednik morati izgovoriti pred sudijama su: "Svečano se zaklinjem da ću vjerno izvršavati dužnosti predsjednika SAD-a, i da ću najbolje što mogu, čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a."

17:02 - Sada već bivši predsjednik Donald Trump, stigao je na Floridu gdje će provesti posljednje sate svog predsjedničkog mandata. Prije samog odlaska, Trump je ostavio pismo Bidenu, a isto je učinila i supruga Melanija Trump. Potpredsjednik Mike Pence je također ostavio bilježnicu svojoj nasljednici Kamali Harris u kojoj su obično opisani svi poslovi koje je obavljao, nagrade koje je dobijao, ali i poteškoće i izazovi na koje je nailazimo. 

16:56 - Prije samog dolaska na Capitol Hill, Joe Biden je poslao još jednu poruku preko Twittera i to svojoj supruzi Jill Biden.

 

"Volim te, Jilly, i ne mogu biti zahvalniji zbog toga što si u ovom trenutku pored mene i što ćemo biti zajedno na putu koji je ispred nas", rekao je Biden. 

16:35 - Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris, stigli su na Capitol Hill gdje će u 18 sati položiti i svečanu zakletvu.

16:28 - Prema izvještaju novinara CNN-a, trenutno je u toku evakuacija Vrhovnog suda zbog dojave u bombi. Na području oko zgrade, povećan je broj pripadnika Nacionalne garde. Zgrada Vrhovnog suda nalazi se preko puta Capitol Hilla gdje se održava ceremonija inauguracije.

16:20 - Prije samog odlaska, Donald Trump je ostavio u Bijeloj kući pismo novoizabranom predsjedniku SAD-a što predstavlja svojevrsnu tradiciju tokom prenosa vlasti u SAD-u. Sadržaj pisma nije poznat ali prema dosadašnjoj tradiciji, sadržaj pisma obično je vezan za riječi podrške novom predsjedniku. 

16:05 - Bivši predsjednik SAD-a George W. Bush i supruga Laura Bush, stigli su na ceremoniju inauguracije novog američkog predsjednika.

 

S obzirom da je Donald Trump već ranije otišao na Floridu, Bush će biti jedini republikanski predsjednik na inauguraciji Bidena. Pored Busha, na inauguraciju stižu i Bill Clinton, Barack Obama kao i druge poznate ličnosti. 

16:00 - Oko Capitol Hilla trenutno je raspoređen veliki broj pripadnika policije, sigurnosnih službi i više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde. Pored toga, američki mediji izvještavaju kako je i 14 dana nakon nasilnih protesta, šteta na Capitol Hillu i dalje vidljiva.

Nakon odlaska Donalda Trumpa iz Washingtona, Joe Biden se po prvi put na dan inauguracije oglasio na Twitteru i poručio da je došao "Novi dan u Americi".

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden, već u prvim satima svoga mandata koji će početi nakon inauguracije, potpisat će 17 izvršnih naredbi koje se odnose na pandemiju i poništavanje Trumpovih odluka kao što je izlazak iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Već sad bivši predsjednik Donald Trump je sa suprugom Melanijom nekoliko sati prije inauguracije i zvanično napustio Bijelu kuću. Nakon odlaska, Trump je u vojnoj bazi prije odlaska na Floridu održao oproštajni govor i zaželio sreću novoj američkoj administraciji.

 

"Ovo su bile nevjerovatne 4 godine. Uspjeli smo ostvariti mnogo toga i želim zahvaliti svima koji su bili tu uz mene. Cijela porodica Trump radila je za sve građane SAD-a. Budućnost ove zemlje nikada nije bila bolja i želim novoj administraciji mnogo sreće u njihovom radu", rekao je Trump prije odlaska na Floridu. 

Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" po mnogočemu će se razlikovati od prijašnjih, na prvom mjestu jer su lokalne vlasti glavnog grada SAD-a pozvale građane da ne dolaze, već da ceremoniju prate online u svojim domovima.

 

Sigurnost u Washingtonu je na najvišem mogućem nivou, a iz Pentagona je najavljeno da će na ulicama ovog grada biti raspoređeno 20 hiljada vojnika Nacionalne garde. Mjere sigurnosti su pojačane, podsjećamo, zbog napada Trumpovih pristaša na Capitol 6. januara.

 

Novoizabrani predsjednik će sa suprugom Jill noć uoči inauguracije provesti u Blair houseu, zvaničnoj rezidenciji stranih gostiju predsjednika SAD-a, koja se nalazi nasuprot Bijele kuće blizu Trga Lafayette.