JOŠ NE ZNAMO PADA LI NAM RAMO: Nikšić otpušta „Bijesnog psa“, a u Vladu upreže bivšeg Bakirovog „Trojanskog konja“?!

v

Ako se i desi da premijer Nermin Nikšić smjeni Ramu Isaka sa pozicije ministra MUP-a, te ga zamjeni imenjakom Nerminom Ogreševićevim, rejting Trojke se neće bitno popraviti.

U kuloarima se nedavno pojavila informacija da bi Vlada Federacije BiH mogla biti rekonstruirana.U ovim preslagivanjima bi mogao da ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ostane bez pozicije koju obnaša. Spominje se ulazak NES-a o čemu se izjasnio predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević.

Kako je vijest prostrujila bosnaksom prijestonicom, tako je Ogrešević morao ići na „saslušanje“ u emisiju „Istraga sedmice“ koju vodi Avdo Avdića „prvi mikrofon“ SDA-ovog obavještajnog podzemlja.

DVA NERMINA TAKO FINA

Nakon „saslušanja“ javnost nije mogla saznati da li će doćido rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, što zbog Ogreševićeve nemuštosti, što zbog prozirnog mudroluka „da nešto kaže, a da ništane kaže“. Ipak ako je suditi po“govoru tijela“ Ogrešević je bio pun sebe i stoga bi se moglo reči da je nešto „jamio“.

”Ja nisam u tom odnosu razumio da zaista bitan glas Krajine a i NES-a. Ne razumijem otkud NES u toj priči oko Vlade FBiH. Mi nismo ljuti zbog Krajine na SDA nego na Bakira Izetbegovića jer me je slagao. Mi znamo zaključiti koja su to državna pitanja a znat ćemo procijeniti kada treba biti za nešto a kada protiv nečega”, govori Ogrešević za Hayat TV, te dodao da „nema takvih razgovora, odnosno trgovine, oko ulaska u Vladu FBiH“.


Ogrešević tako nije odgovorio ni na pitanje ako ministar unutarnjih poslova Ramo Isak bude smijenjen da li će prihvatiti ovu ponudu.

Pošto NESS drži neslavan rekord kaostranka sa najviše koalicionih dogovora i sporazuma u Bosni i Hercegovini, te je koalirala sa famoznom “Osmorkom“, potom sa SeferomHalilovićem (BPS), Zlatkom Miletićem (Za nove generacije), Semirom Efendićem (S za BiH), te nedavno opet ušla u nove pregovore sa SDA i DF-om oko zajedničkih listana oćinskim izborima, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se ponovo vrati pod okrilje Trojke. Treba li napominjati da je i Ramo Isak bio visoki finkcioner NESS-a, te da je Ibrahim Hadžibajrić bio „utopio“ svoju stranku u NESS?!


Jednostavno je Ogrešević ,dugogodišnji načelnik Općine Cazin, kao predsjendik NESS-a u Sarajevu postao „dejvojka za sve“. Stoga ako i desi da Nikšić smjeni Isaka sapozicije minsitra MUP-a, te ga zamjeni Ogreševićevim NESS-om, rejting Trojke se neće bitno popraviti.

ODLAZI NAM BABO

A Ogreševiću se ukazala bolja prilika u Krajini da njegov NESS popravi rezultat na lokalnim izborima akoje bude znao iskoristiti.

Naime, izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uvedena su brojna poboljšanja u izborni proces. Jedna od krupnijih Schmidtovih izmjena tiče se ratnih zločinaca, koji više neće biti u mogućnosti kandidirati se na izborima, ali čak ni glasati, sve dok u potpunosti ne odsluže svoju kaznu, piše Avaz.

Nažalost, BiH je prethodnih godina imala niz slučajeva u kojima su osuđeni ratni zločinci bili kandidati na izborima te nositelji funkcija.

Najpoznatiji je, svakako, primjer Fikreta Abdića, koji je u Hrvatskoj za ratne zločine osuđen na 15 godina zatvora, a nakon odsluženja kazne, dva puta zaredom (2016. i 2020.) biran za načelnika Općine Velika Kladuša, što je izazvalo burne reakcije u Unsko-sanskom kantonu, ali i širom BiH.


Osim Abdića, na izbornim listama u prošlosti su se mogli naći i Blagoje Simić, ratni predsjednik SDS-a u Bosanskom Šamcu, zatim Simo Zarić, koji je tokom rata progonio i uhićivao građane iste općine, te Branko Grujić, ratni načelnik Zvornika. Simić je bio osuđen na 17 godina zatvora, a potom mu je kazna smanjena na petnaest godina. Zarić zvani Šolaja proglašen je krivim i osuđen je na šest godina zatvora za teške ratne zločine, dok je Grujić optužen i proglašen krivim na sudu u Beogradu te je osuđen zbog likvidacije 700 civila na teritoriji Zvornika.u

Podsjetimo, visoki predstavnik rekao je kako se ove izmjene uvode zbog budućnosti društva i civilizacijskih vrijednosti.

„ Ne postoji nikakav razlog da ti ljudi opterećuju javnost svojom nazočnošću u organima vlasti. Takvu sam najavu dao 11. jula u Srebrenici. Ovo je nešto za nove generacije – poručio je Schmidt tada.