Kacin: Dogovor s Kosovom otvara Srbiji vrata EU

Home

Kacin: Dogovor s Kosovom otvara Srbiji vrata EU


BEOGRAD - Zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je u ponedjeljak kako će dogovorom Srbije i Kosova o graničnim prijelazima te uklanjanjem barikada što su ih na cestama na sjeveru Kosova postavili lokalni Srbi biti ispunjeni uvjeti da Srbiji bude dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. 


Kacin je, u obraćanju novinarima na regionalnoj konferenciji evropskih liberala i demokrata, izrazio uvjerenost da će sada, unatoč tome što su, kako je rekao, razgovori nastavljeni te dogovor postignut u posljednjem trenutku, promijeniti svoje stajalište oni koji su smatrali da Srbija ne treba dobiti status kandidata. 

Kandidature za Srbiju, istaknuo je, ne može biti sve dok su na cestama barikade jer to nije u skladu s temeljnim načelima na kojima funkcionira EU. 

Kacin je, na zajedničkoj pres-konferenciji s čelnikom srbijanske opozicione Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem, ulazak Hrvatske u EU ocijenio povijesnim događajem te izjavio kako su se evropski liberali i demokrati uvijek zalagali za proširenje EU prijemom zemalja zapadnog Balkana u Uniju. 

Ukazao je i na važnost toga da iz Unije budu upućene pozitivne poruke i preostalim zemljama jugoistočne Evrope koje su na putu prema članstvu u EU, javila je Hina. 

Čedomir Jovanović ocijenio je kako najnovija događanja, kao i vijesti koje stižu iz Bruxellesa, daju razloga za optimizam kada je riječ o dodjeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. 

Izražavajući uvjerenost da će se do 9. prosinca, kada se u EU bude odlučivalo o dodjeli kandidature Srbiji, popraviti situacija na sjeveru Kosova te poboljšati odnosi na liniji Beograd – Priština, Jovanović je poručio kako nakon toga datuma očekuje promjenu u ponašanju srbijanskih vlasti. 

Regionalna konferencija evropskih liberala i demokrata, druga po redu, održava se u Beogradu u organizaciji Saveza liberala i demokrata za Europu. 

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju zastupnici Evropskog parlamenta iz liberalne skupine i liberalno-demokratske partnerske stranke iz zemalja jugoistočne Evrope.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 00:07

Facebook komentari

Back to top