Kako je Emrah iz Cazina pobijedio predrasude: Mladi magistar ne vidi očima, ali dobro vidi svaku nepravdu

v

Emrah Tepić iz Šturlićke Platnice kod Cazina kod Cazina, iako slijep od rođenja, nedavno je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a njegov rad je ocijenjen kao jedan od najispirativnijih u posljednjih nekoliko godina.

Magistarski rad, koji je Emrah odbranio prije dva dana, posvećen je položaju osoba sa invaliditetom u BiH.

Mada namjerava da jednog dana i doktorira, mladi magistar ne žuri s tim. Prvo će, kaže, da se malo “odmori od učenja” i da se posveti sebi i radu u zajednici.

– Volio bih da nađem posao u kojem bih ono što sam do sada naučio mogao da primijenim u praksi, naročito kako bih poboljšao položaj osoba sa invaliditetom. Iako dosta dobro govorim engleski i njemački jezik, volio bih da ih usavršim, kako bih bio što konkurentniji na tržištu rada – kaže Emrah.

Njegova mentorica, profesorica Nermina Mujagić, kaže da je Emrah izuzetan mladić, veliki borac i student sa kojim je bilo zadovoljstvo raditi i pratiti njegov akademski napredak.

– Sjajan je poznavalac političke istorije, veoma osjetljiv na društvenu nejednakost i izuzetno privržen studentskoj zajednici. Bila mi je čast, a istovremeno i izazov koji je nosio mnogo lične i institucionalne odgovornosti, da budem njegova mentorica – kaže profesorica Mujagić.

Dodaje da je uz pomoć komentora Amera Osmića i ostalih članova komisije Emrah napravio vrijedno istraživanje, koje će koristiti svim osobama s invaliditetom i ljudima koji s njima sarađuju ili dijele život.

– Ovo su oni događaji koji podsjećaju na svrhu života, snagu čovjeka i moć obrazovanja – poručila je profesorica Mujagić.

Za Emraha i njegovu majku Zumretu Tepić odbrana magistarskog je bila svečan, emotivan i uzbudljiv čin.

Svi koji ih poznaju, znaju da su Tepići izuzetni borci, ali da im nije uvijek bilo lako.

Svjedoči o tome i Emrahova poruka od prije tri godine, objavljena na dan kada je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

– Sudbina mi je odredila da budem borac i zreo čovjek koji je spreman da se nosi sa dobrim stvarima i nevoljama. Od malena su me pratile prepreke na mom životnom putu, kako one zdravstvene, tako i one koje mi je društvo nametalo poput ravnodušnosti, pa čak i diskriminacije, omalovažavanja i ponižavanja moje ličnosti i mojih sposobnosti i to samo zato što sam rođen kao osoba sa invaliditetom – napisao je Emrah u decembru 2021.

Imao je posebnu poruku za zavidne i zlobne ljude.

– Čovječe, ti koji ovo čitaš, znaj dobro da se zavist i zloba nikada ne isplate, a da se, naprotiv, vjerom u Boga, nadom u bolje sutra i podrškom dobrih, vjernih i odanih ljudi može sve, čak i ono naizgled nemoguće – napisao je Emrah.

Mladi magistar političkih nauka iz Šturlića kod Cazina ovih dana je, što uživo što preko društvenih mreža, primio na stotine čestitki i poruka podrške.

Među onima koji su Emrahu čestitali i koji su bili godinama uz njega je i Almira Hasić izUdruženje Samostalan korak.

– Emrah Tepić je postao prvi član našeg udruženja, zajedno sa svojim roditeljima, i bio je uvijek aktivna podrška. On je dokaz da invalidnost nije i ne smije biti prepreka u ostvarenju ciljeva – poručila je Almira.

 

Video pogledajte OVDJE.