Kako se hrane uposlenici u institucijama Federacije: Vlast daje za meso 245.000 maraka!

Home

Kako se hrane uposlenici u institucijama Federacije: Vlast daje za meso 245.000 maraka!


Služba za zajedničke poslove Federacije BiH dodijelila je prije nekoliko dana firmi „Mujanovići“ iz Sarajeva posao vrijedan 245.000 maraka, a na osnovu ugovora o nabavci i isporuci mesa za ovu i narednu godinu.Obavještenje o dodjeli ugovora objavljeno je 13. januara i na Portalu javnih nabavki i u „Službenim novinama BiH“.

Teletina i janjetina

Radi se o ugovoru o nabavci i sukcesivnoj isporuci svježeg mesa, prerađevina od svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda - teleće, janjeće, juneće, za budžetsku 2017. i 2018. godinu.U ugovoru, koji je stupio na snagu 1. januara, navodi se da je procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma 245.000 KM, ali da u to nije uračunat PDV.Meso je, kako nam je potvrđeno u Službi za zajedničke poslove FBiH, koja je i raspisala i dodijelila posao firmi „Mujanovići“, nabavljeno za potrebe ishrane uposlenika u federalnim institucijama. To se, prije svega, odnosi mahom na Parlament Federacije, gdje je moguće, u restoranu u okviru te institucije, pojesti recimo teleće pečenje za 4,50 KM, supu i kolač za jednu KM, gulaš za tri KM, popiti kafu za pola marke...

Pružanje usluga

Davorin Korać, direktor Službe, na naš upit odgovorio je da servis za pružanje usluga u okviru ove institucije opslužuje šest restorana i 26 bifea u Sarajevu i Mostaru. On tvrdi da se nabavka mesa plaća novcem s posebnog podračuna u budžetu FBiH, jer se sredstva ostvarena kroz promet uplaćuju na ovaj račun.- Iz tih sredstava nabavlja se roba iz koje se spremaju hrana i napici za uposlenike u navedenim objektima - kaže Korać.

Socijalna osjetljivost

U zemlji od pola miliona nezaposlenih, više od 700.000 siromašnih fedealna vlast i odgovorni u njenim službama morali bi imati više socijalne osjetljivosti. Dok mnogi građani preživljavaju s tri marke dnevno, uposleni u federalnim institucijama hrane se više nego dobro za male pare, iako su preplaćeni za posao koji obavljaju.(Izvor: Avaz.ba)
Tagovi
Objavio: Ned, 22/01/2017 - 12:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top