fbpx Kakve posljedice po Dodika nosi "crna lista"

Kakve posljedice po Dodika nosi "crna lista"

Home

Kakve posljedice po Dodika nosi "crna lista"


Biti na američkoj crnoj listi za Milorada Dodika, kao što je i sam rekao, nije nikakav poseban problem. Isto mišljenje dijele i mnoge bh. javne ličnosti, političari, analitičari, stručnjaci iz ove oblasti.

Osim neugodnosti što mu je ime na listi s teroristima i kriminalcima, i što ne može sarađivati s Amerikom, drugih posljedica neće imati. Za mnoge su ove sankcije simboličke.

Od ukupno šest hiljada osoba, više od 190 s Balkana je nepoželjeno za američku administraciju i smatra se da ugrožavaju njihove nacionalne i vanjskopolitičke interese. Jedan od njih je sada i Milorad Dodik. Osim što ne može u SAD, što ne može poslovati s američkim državljanima, kompanijama, ali i onim kompanijama u kojima Amerika ima više od 51 posto udjela, drugih reprekusija, Dodik, po svemu sudeći, neće imati.

"Generalno percepcija kada se nađete u društvu terorista, trgovaca oružjem, ratnih zločinaca mislim da to šalje dovoljnu poruku svima. Sjetimo se prije nekoliko godina Ivanić je bio jedno vrijeme na toj listi i bio je veliki problem da li će moći otići na zasjedanje UN-a koje se dešava u Americi. Bilo je neugodno i za Ivanića i za BiH da jedan državnik ne može prisustvovati tako značajnom događaju", podsjetio je Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Proces skidanje s crne liste je dugotrajan. Prije svega bi Dodik trebao promijeniti politiku koju Amerika smatra neadekvatnom, a nakon toga bi svoje odobrenje morali dati američki ministar trezora i državni sekretar. Da se takve odluke ne donose preko noći znaju pojedini članovi Srpske demokratske stranke.

"Ako je iko prošao kroz to prošli smo mi i dan danas na crnoj listi SAD-a se nalaze funkcioneri SDS-a. SDS je pod finansijskim sankcijama američkog kongresa. Mi ne možemo u Srbiji platiti jedan jedini račun, ni bilo gdje u svijetu", otkrila je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u ZD PSBiH.

"On lično i njegova porodica neće osjetiti posljedice, ali izolacija politička lidera predsjednika entiteta najjače političke stranke u RS će imati posljedice na život ljudi", kazao je Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u ZD PSBiH.

Toga se pribojavaju i brojni politički funkcioneri iz Republike Srpske. Da bi lični Dodikov problem mogao postati problem svih građana i funkcionera u Republici Srpskoj, ukoliko on to tako odluči.

"Ukoliko u ovu priču uvuče srpski narod, Vladu RS i NSRS, ovaj entitet uvesti će u izolaciju. To nije dobro i zato ga pozivam da to ne radi. Ove sankcije uveo je State Department, a ne Američka ambasada u Sarajevu i ideja da američka ambasadorica u BiH bude proglašena 'personom non grata' je nerazumna i potpuno pogrešna", poručio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Problem za Dodika bi bio mnogo veći kada bi druge države, prije svega članice Evropske Unije slijedile Ameriku. Ipak, kazali su da sada ne razmatraju restriktivne mjere.

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Čet, 19/01/2017 - 19:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top