Kakve tajne kriju evropski ugovori o vakcinama?

test
Zastupnici su upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, EK i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje

 

Europarlamentarci su raspravljali s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Sanofi i Curevac, Evropske medicinske agencije (EMA) te predstavnicima civilnog društva o tome kako osigurati brzu i sigurnu opskrbu cjepivima protiv Covid-19.
“Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora potpisanih između Evropske komisije i nekih laboratorija, (...) čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano”, rekao je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, francuski zastupnik Pascal Canfin (Renew Europe).

Skrivene nuspojave

Optuživši Komisiju i tvrtke za nedostatak transparentnosti, istaknuo je da eurozastupnici traže više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv Covid-19, o obavezama koje su preuzeli laboratoriji i da li je izgledno da će ih ispuniti.
Zastupnici su, također, upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo.
Predstavnici Sanofija i Curevaca su kazali da će u 2021. proizvesti milijardu doza cjepiva te istaknuli da im je na prvom mjestu sigurnost.
EMA ističe da niti jedno cjepivo nije 100 posto sigurno i da nije bez rizika, ali da će cjepiva biti odobrena tek kada korisnost lijeka prevagne nad rizicima.
Curevac i nevladina udruga Vaccines Europe traže, po uzoru na SAD, da se javno obznani ko snosi odgovornost za skrivene nuspojave, čemu su se neki zastupnici usprotivili. Vaccines Europe, također, ističe da je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva, dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.
Neki se zastupnici pitaju i da li su nacionalni pravni okviri dovoljni da se osigura tako velika proizvodnja te kako pomiriti pitanje intelektualnog vlasništva s potrebom da buduća cjepiva budu dostupna gotovo svima.

Vrijeme curi

Predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Christian Busoi (EPP) je istaknuo da dobro cjepivo mora biti učinkovito, sigurno, dostupno, da se mora brzo razviti i moći dobiti odobrenje za stavljanje na tržište.
“Ali s Unijom i cijelim svijetom koji su usred pandemije Covid-19, vrijeme je jedna od stvari koju jednostavno nemamo”, upozorio je Busoi.

Izvor: