Kanada se sjeća prijedorskih žrtava: Tamo gdje je ljudski život ponižen

Home

Kanada se sjeća prijedorskih žrtava: Tamo gdje je ljudski život ponižen


Institut za istraživanje genocida Kanada nastavlja međunarodnu kampanju "da se žrtvama genocida u Prijedoru omogući dostojanstveno sjećanje i obilježavanje".

Također i "da im se omogući i podizanje adekvatnog spomen-obilježja, kao opomene na strahote genocida u tom gradu, koje se ne bi trebale nikad ponoviti".

"U saradnji sa američkim i kanadskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda putem našeg Internacionalnog ekspertnog tima radimo da žrtve genocida u Prijedoru 'dobiju pravo' da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, te da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih 'bijelih traka', kao izraza najrigidnijeg fašističkog apartheida", navodi Institut za istraživanje genocida Kanada u saopćenju za javnost.

U saopćenju povodom 25 godina počinjenja i negiranja zločina u Prijedoru navodi se da su slike užasa u Prijedoru, u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije, vječno ostale u pamćenju, ali i trajno trasirale put borbe za istinu i pravdu.

"Srpski politički, vojni i policijski establišment je 29. aprila 1992. godine nasilno preuzeo apsolutnu vlast u Prijedoru. Na taj način općina Prijedor je i formalno pristupila tzv. 'srpskoj republici'...Radio Prijedor je čitav dan emitovao Proglas o preuzimanju vlasti. Bošnjacima i Hrvatima je zabranjen ulaz u preuzete institucije...Prijedor je postao tadašnji najveći koncentracioni logor smrti u svijetu u kome je bošnjačko i hrvatsko stanovništvo bijelim trakama označeno za odstrijel", navodi se u saopćenju.

Nauka o genocidu, kako se dalje navodi, potvrđuje da su nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Na taj način su ispunjeni svi uslovi koji se tiču materijalnog elementa genocida: svi akti genocida (actus reus), definirani u članu II (a-e) Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida..."

"Naučnu istinu o genocidu u Prijedoru, pored ostalog, čine sljedeće bitne odredbe - organizovano, masovno, s namjerom ponižavanje ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta Bošnjaka i Hrvata, uništavanje svega postojećeg što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet u cilju stvaranja 'Velike Srbije..'", navodi se.

Kako se dalje navodi, "masovne grobnice žrtava genocida, posebno Tomašica, ključni su i objektivni indikator izvršenog genocida i nesporni i neoborivi materijalni dokazi njegovog izvršenja..."

"Danas se kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida. Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Vlast javno ponižava organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano šire strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti...", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

 

(Izvor: FENA)

Tagovi
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 12:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top