fbpx KFW u Bihaću: Generacijski projekat ili noćna mora?

KFW u Bihaću: Generacijski projekat ili noćna mora?

Home

KFW u Bihaću: Generacijski projekat ili noćna mora?


U februaru ove godine novi gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (GS) od Kantonalnog tužilaštva pismeno je zatražio utvrđivanje zlopotrebe položaja i ovlasti, odnosno favorizovanja interesa izvođača u slučaju raskidanja Ugovora o izvođenju radova u okviru projekta odvodnje i prećišćavanja otpadnih voda (tzv. KfW) sa firmoma Aquaterm iz Karlovca gdje je Grad Bihać pretrpio finansijsku štetu od oko 2 miliona KM i značajno prolongiranje rokova završetka tog projekta zbog čega Grad Bihać i građani i danas trpe posljedice.

Prisjetimo se, postoji sumnja da je bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević (SDA) zloupotrijebio položaj i svjesno prouzrokovao raskid ugovora sa tadašnjim izvođačem radova na KFW projektu, u najpovoljnijem momentu za izvođača. Raskid ugovora nastao je zbog kašnjenja u izmirenju nastale finansijske obaveze po ispostavljenoj situaciji od samo nekoliko dana, iako je Grad u tom momentu raspolagao sa potrebnim finansijskim sredstvima.

S pomenutim bivšim izvođačem posao je bio ugovoren po sistemu „ključ u ruke“, dakle, firma Aquaterm trebala je izvršiti sve radove od kopanja, preko polaganja cjevovoda, do asfaltiranja. Po raskidu ugovora, posao je podijeljen u dva LOT-a, te je nakon ponovno provedenih tenderskih procedura posao zemljano-kanalizacionih radova preuzela firma „Euroasfalt“, dok se za posao asfaltiranja duže vremena vodila pravna bitka između firmi „I-Selimović“ i „Behić-Sany Boy“. Naposlijetku taj posao pripao je bihaćkoj firmi „Behić-Sany Boy“.

Iako je „Behić-Sany Boy“ uveden u posao asflatiranja, taj posao ne teče predviđenom dimanikom zbog kašnjenja predaje ulica od strane izvođača „Euroasfalt“ koji je trenutno u fazi prikopčavanja novih kolektora na više lokacija i otklanjanja nedostataka na kanalizacionoj mreži, nastalih prilikom izvođenja radova, po nalogu nadzornog organa, te zbog polaganja telekomunikacijskih i elektro instalacija od strane BH Telecoma i Elektoprivrede BiH.

BihacDobra stvar je što se čitav projekat bliži svome kraju, iako sporije od predviđenog. Nakon Ceravačkih brda, ovih dana završava se asfaltiranje u ulici Nositeja hrvatskog trolista (Adna Commerc), zatim je na redu ulica Saliha Mušanovića i naselje Repušine, a nakon toga i Vinička ulica.

– Grad Bihać zbog teške finansijske situacije nije bio uredan platiša prema izvođaču radova “Euroasfalt”. Međutim, to nije opravdanje za njihovo kašnjenje ali to je sada pat pozicija iz koje moramo svi zajedno uz obostrano razumijevanje što prije izaći. Nikakve tužbe, ni sa jedne ni sa druge strane, trenutno ne dolaze u obzir i taj će se posao na kraju, vjerujem, uspješno okončati, kazala je  za RTV USK Edina Osmanović, direktorica Zavoda za prostorno uređenje Bihaća.

Kako nezvanično saznaje RTVUSK, određen broj radnika i mehanizacije firme “Euroasfalt” povučen je sa bihaćkog na radilišta u drugu državu u kojoj su dobili posao, što je prilično nekorektan odnos izvođača, bez obzira na eventualne penale, ako uzmemo u obzir koliku štetu Grad Bihać trpi zbog prolongiranja rokova završetka radova.

Posebna priča je nedostatak novčanih sredstava za izmirenje preostalih obaveza, a radi se o milion KM, koliko je potrebno za završetak radova na kanalizaciji, te dodatnih 1,5 miliona KM za asfaltiranje raskopanih ulica.

Prema nezvaničnim informacijama, Gradska uprava Bihaća dobila je garancije da može računati na podršku Vlade FBiH u iznosu od oko 500.000 KM, ali tek nakon što isti toliki iznos zajednički obezbijede Grad Bihać i Unsko-sanski kanton. Kako je u ovom trenutku Kanton dužan Gradu, tj. građanim Bihaća preko 2 miliona KM, Gradska uprava očekuje značajnu pomoć Vlade USK-a u ovom kriznom momentu.

Sreća u nesreći je što još nekoliko gradova u BiH provode slične projekte preko KFW banke, pa bi pat pozicija Grada Bihaća u ovom projektu imala posljedice širih razmjera, zbog čega se od svih aktera očekuje vrlo ozbiljan pristup i pojačan angažman na rješavanju ovih problema.

Bilo kako bilo, ovaj generacijski projekat od historijskog značaja za Grad Bihać građanima je postao samo sinonim za mnogobrojne probleme, pa s  velikim nestrpljenjem očekuju njegov završetak.

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 16/06/2017 - 10:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top