Kladuški vatrogasci u saradnji sa radnicima JKUP „Komunalija“ uspješno okončali intervenciju na spašavanja dvoje mačića

č

Kladuški vatrogasci jučer su u saradnji sa radnicima JKUP „Komunalija“ uspješno okončali intervenciju na spašavanja dvoje mačića u Banijskoj ulici. Mačići su dan ranije upali u šaht, te vatrogasci nisu mogli doprijeti do njih. Stoga je jučer bilo potrebno rezati dio asfalta da bi se mačići izvukli.

Protekla 24h na području općine bila su mirna, prema izvještaju PS Velika Kladuša.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja zatražilo je 46 pacijenata, a dva su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni doktori bili su: Ahmed Ryad Dash, Abdulah Fazlić i Kenan Dautović.

Elektronapajanje je stabilno, informišu iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

Prema informacijama iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, vodosnabdijevanje je uredno.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se po rasporedu.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine, jugo prije podne. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 13°C.

Opšta biometeorološka slika je loša. Pogoršanje vremenskih prilika, uz padavine i zahlađenje, te povećan sadržaj vlage u zraku, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba poput reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, iscrpljenosti, promjene raspoloženja, nesanice. Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura, obzirom da će jugo oslabiti, a u drugom dijelu dana i noćnim satima postepeno preovladati hladnije strujanje.

Stanje na cestama

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada.Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično pada slab snijeg, koji se, za sada, ne zadržava na kolovozu.

Na brojnim dionicama učestali su odroni, a izdvajamo puteve: Travnik-Banja Luka, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Mostar-Žitomislići-Doljani, Jajce-Crna Rijeka, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča. Na magistralnim putevima Priluka-Glamoč i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je smanjena zbog magle, dok na putu Bosanski Petrovac-Lanište-Ključ skrećemo pažnju na jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Na put ne krećite bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

U toku je sanacija mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar), zbog čega je saobraćaj na mostu regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i magistralne puteve: Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.