Kličko potvrdio da je novi napad na Kijev u toku, Rusi gađali fabriku raketa

.
Iako se ruska vojska povukla iz Kijeva i najavila da će se Rusija sada fokusirati na istok Ukrajine, nove granate pale su na Kijev, a zračna uzbuna traje i u zapadnom Lavovu.

 

Eksplozije su pogodile glavni grad Ukrajine, a da je došlo do novog bombardovanja potvrdio je i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je kazao da su jutros bili "na udaru vatre". On je precizirao da su eksplozije odjeknule u četvrti Darnicki, u predgrađu Kijeva.

Spasilačke službe rade na mjestu eksplozija, međutim nije poznato još uvijek da li ima povrijeđenih i stradalih.

Mediji prenose i navode da su Rusi gađali fabriku raketa, koje su Ukrajinci koristili da potope ruski ratni brod "Moskva".

Osim Kijeva, eksplozije su se čule i u Lavovu, na krajnjem zapadu Ukrajine gdje do sada vojne aktivnosti nisu bile učestale.

Vojni guverner Lavovske regije Maksim Kozicki rekao je u subotu da "protivzračna odbrana radi" te da je radila i tokom alarma za zračni napad, koji je počeo u 5:46 ujutro po lokalnom vremenu i trajao do 7:02. Nije dao više informacija o tome šta se dogodilo, ali je obećao više detalja kasnije.

Novinaru BBC-a potvrđeno je da su ljudi vidjeli dva aviona kako lete iznad Lavova jutros. No, sudeći po tome da na Telegram kanalima nema velikih izvještaja o pogocima, pretpostavlja se da napad nije bio toliko značajan kao onaj krajem marta kada su ruske snage pogodile industrijske mete i ranili najmanje pet osoba.

Analitičari pretpostavljaju da je napad na ova dva grada, ruska osveta za ukrajinsko potapanje njihovog ratnog broda "Moskva" u Crnom moru. Pentagon je potvrdio navode Ukrajine da su oni pogodili moćni ruski brod, a što je Rusija ranije negirala navodeći da je brod potonuo zbog eksplozije do koje je došlo na brodu.