Ko će vladati Mostarom ili koliko je realno da razjedinjeno "probosanstvo" uzme vlast HDZ-u

Mostar
Povratak demokratije u Mostar došao je do svoje najdelikatnije faze - izbora gradonačelnika, a u njoj se platično oslikavaju sve dosadašnje anomalije i karakteristike mostarske društvene i političke sadašnjosti.

 

S jedne strane tu je monolitan blok od 13 HDZ-ovih vijećnika, koji naizgled nisu dovoljni za izbor gradonačelnika, ali bi u narednim krugovima mogli postati. S druge strane je demokratski "raspašoj" dva probosanska politička bloka koji teško da i između sebe mogu naći suglasje oko ključnih pitanja.

Vlast u Mostaru osim političkog titulara nosi sa sobom i godišnji budžet od 60-tak miliona KM te najmanje još toliko u javnim gradskim kompanijama, tako da i taj aspekt ne treba smetnuti s uma. Dragan Čović niti jednog momenta nije imao sumnju da će Ljubu Bešlića naslijediti novi HDZ-ov kadar - Mario Kordić. Stanje na terenu ide u prilog Čoviću, HDZ sigurno neće podržati nekog drugog, a ovi drugi, bar po posljednjim dešavanjima, ne mogu niti za zajednički stol da sjednu. HDZ u Mostaru može razvlastiti samo dogovor Koalicije za Mostar i Bh. bloka, duboki kompromis i želja da se igra po nekim drugim pravilima, a to kako izgleda i kako se predviđa i nije realno.

Na sastanak koji je SDA i Koalicija za Mostar inicirala, a koji se trebao održati u ponedjeljak, Bh. blok neće otići što su uslovili načinom donošenja gradskog budžeta.

"Smatramo da je neprimjereno da nas neko zove na pregovore oko uspostave vlasti u gradu Mostaru, a da dan poslije sa svojim partnerima, HDZ-om pokušava usvojiti budžet Grada za cijelu godinu. To je nekorektno ne samo prema Bh. bloku i eventualno našem gradonačelniku, već i prema svojim kandidatima koje su isturili, a to su gospoda Mario Kordić i Zlatko Guzin", kazao predsjednik mostarske organizacije SDP-a Arman Zalihić.

Kako Bh. blok manifestira klasičnu boljku naše političke scene - zna šta neće, ne zna šta hoće, Koalicija za Mostar zašutila je nakon skandala s "radom biračkih odbora" i dopisivanja glasova pojedinim kandidatima.

Kod SDA ključna je dilema ipak u klackalici između partikularnih interesa koji su zadovoljavani i dosada u paktu s HDZ-om i proklamiranoj želji za promjenom i izborom probosanskog gradonačelnika u Mostaru te pitanje koje se izvodi iz tog - da li je imperativ da on bude iz njihovih redova. Na drugoj strani HDZ mudro šuti, nema koliko je želio imati, ali mu vjerovatno to niti ne treba.