Ko iftari janjetinu, a ko puru?

.

 

Jasna Jašaragić rođena je u Bihaću. Osnovno obrazovanje završila je u Stijeni, a srednju ekonomsku u Cazinu u "I srednja škola Ibrahim Perviz".

 

Nakon toga Pedagoški fakultet univerziteta u Bihaću na odsjeku za bosanski jezik i književnost.

Jasna je diplomski rad na temu "Govor naselja Miostrah sa dijalektološkog aspekta odbranila sa najvećom ocjenom 10 pod mentorstvom prof.dr.sc. Đuro Blažeka i tako stekla zvanje profesorice bosanskog jezika i književnosti (bečler).

Radila je kao profesorica jezika i književnosti u školi „Ostrožac" kod Cazina. Trenutno ne radi u svojoj struci, ali teži ka tome i vjeruje da će se vratiti u učionice da prenosi svoja znanja na nove naraštaje. Voli djecu, svoj narod i svoju domovinu pa su joj česta motivacija i inspiracija za pisanje stihova po kojima je bila prepoznatljiva još u osnovnoj školi. Piše poeziju rodoljubivog, ljubavnog i socijalnog karaktera, također šaljivu kao i haiku poeziju i poeziju za djecu. Kad je svoju poeziju počela objavljivati na društvenoj mreži Facebook, shvatila je da njen trud nije bio uzaludan.

Naime, čitateljska publika je pohvaljivala njene stihove. Posebne pohvale za Jasninu poeziju dala je književnica i novinar koja je autor mnogih objavljenih djela, Tuzlanka Suada Suljić Sokolović. Autorici Jasni je sugerisala da ne ispušta pero jer vidi njenu veliku pjesničku karijeru.

Pored svog stručnog prosvjetarskog zvanja, okušala se i kao novinar, odnosno kao voditeljica programa, pored činjenice da je i u ovom poslu bila odličan radnik, ovu situaciju pamti po prvom zarađenom novcu. Iako mlada, Jasna ipak ima bogatu biografiju i bibliografiju. Učestvovala je na dosta manifestacija i konkursa i ostvarila dobre rezultate. 2017. godine je u Vogošći predstavljala svoj grad, općinu i kanton u ljubavnoj poeziji.

Dobitnica je godišnje nagrade "Džek popularnosti 2017". Iste godine postaje dobitnica plakete književnog kluba "Zlatno pero" čija je predsjednica poznata književnica Sanja Radovanović. Njeni radovi se nalaze, kako u štampanim, tako i u elektronskim zbornicima od kojih ističe "Eho lijepe riječi" i "Novogodišnje bajke i zimske čarolije". 2019.godine učestvovala je i na manifestaciji "Ulicom Bišća", povodom književne večeri "Stihom zagrljene ulice Bišća", sa pjesmom Santa leda.

 

U pjesničkoj karijeri ova mlada Cazinjanka dobila je brojne diplome, pohvale, plakete i zahvalnice. Ponajviše se obradovala zahvalnici udruženja "Prva virtuelna umetnička svemirijada", za pjesmu Proljeće. Pored rodne Bosne, njene pjesme putuju i po zemljama svijeta kao što su Australija, Indija, Srbija, Hrvatska i mnoge druge. U pripremi za štampu je i njena prva samostalna zbirka poezije.

 

Svim vjernim pratiocima našeg portala Jasna je poklonila jednu šaljivu pjesmu:

 

RAMAZAN

Ni u Ramazanu, mjesecu posta, tračarama trača nikada dosta, kome se jutros svjetlilo na sehuru ko iftari janjetinu, a ko puru, sve to znaju mahaluše u mom kraju.

 

Ustaje se zbog naroda ,svjetlo se pali, razgleda se ko to posti u mahali.

 

Pa ih od špijuniranja zaboli glava, a onda se do podne spava, a u štali od rikanja promukla krava. Koliko je ko imao bala u koga je bolje rodila trava, evidenciju vodi, jedna huda glava luda.

Iza zavjese se viri, počesto se desi, gleda se šta ko nosi u kesi, ako se čovjek izgrađuje narod nema mira, odmah se po mahali ružna priča svira, ima jesti,ima piti ali valja kredit vratiti.

 

Za drugog pričaju propast će k’o Grčka, a oni nemaju ni poštenog ručka.”