Ko se boji Mevlida još ?!

Home

Ko se boji Mevlida još ?!


Kad će neki naoružani maloumnik, opskrbljen vjersko-političkim krilaticama, pokušati od Sarajeva napraviti Bejrut, u zemlji koja ima visok stepen tolerancije prema terorističkim grupama i postupcima, bilo je samo pitanje vremena.  Bosna i Hercegovina nije u petak pala na ispitu sigurnosti. Ona godinama pada na tim testovima gubeći i ono malo međunarodnog i svakog drugog ugleda koji joj je preostao.  Umotan u strah, vjerski i drugi fanatizam, terorizam nam se dešava tu – u dvorištu.

Piše : Faruk Ajdnović

Kad su prije tri  godine Jašarevićeva braća u metodama sprovođenja „pravog Islama“ na sarajevskim ulicama prekinuli kulturnu manifestaciju Queer Festivala razbijajući fotoaparate i kamere o glave novinarima i reporterima, Dnevni  Avaz je te pripadnike vehabijskog pokreta označio kao „visokomoralne vjernike u borbi protiv nemorala i pederluka“. Isti taj Dnevni Avaz nakon što im je Jašarević pod nosom mahao puškom i bombama, tog novopazarskog nerasta naziva pravim imenom – teroristom.  Sa druge strane, reis-l-ulema Mustafa ef. Cerić u jeku skandaloznih dešavanja na sarajevskim ulicama kada je samoprozvani šejh – Jusuf Barčić otcjepljivao džamiju Cara Fahda od Bosne i Hercegovine, njegovim sljedbenicima tepao nazivajući ih „novim muslimanima“. Jučer je Cerić briljirao u medijskoj osudi kukavičkog terorističkog čina Mevlida Jašarevića stigmatizirajući ga kao „nečuven teroristički napad“.  Kad je direktor OSA-e Almir Džuvo na sjednici Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost izjavio opravdanu bojazan da u BiH postoji preko 3000 militantnih i agresivnih pripadnika vehabijskog pokreta, nema tog zastupnika iz reda SDA koji Džuvu nije izopćio iz naroda nazivajući ga islamofobom, srpskim špijunom i  SANU-ovcem. Danas je Džuvo „profesionalac kakvog nema u državi“, „čovjek koji je na vrijeme prepoznao opasnost“. Ukratko, Džuvo je Mesija !

U ovoj državi ne možete reći da su pojedini pripadnici vehabijskog pokreta skloni terorizmu. Ne ! Eto vas na rijasetovom spisku islamofoba, izdajica ummeta i roda rođenog. To što od Muhameda Topalovića koji je, podsjetimo, na stravičan način, noć uoči Božića masakrirao porodicu Anđelić, preko Suada Đidića i bombe u trgovačkom centru „Fis“ i Harisa Čauševića i likvidacije policijskog službenika Tarika Ljubuškića, pa sve do ovog Mevlida Jašarevića i njegove pucačine po Marindvoru, svi putevi vode u maleno selo u blizini Srebrenika, očito nije dovoljno dobar i snažan dokaz.  Činjenica da imamo selo u kojem ne važi ustav i zakoni Bosne i Hercegovine, u kojem se ne može garantovati sigurnost građanima, očito nije bila osigurač koji će u glavama ovdašnje sigurnosno-policijske klike pokrenuti alarm.  Selo u kojem borave lica sa najstrašnijih međunarodnih potjernica, a u kojem akcija svih policijskih agencija pronađe dva-tri laptopa sa zapljivim sadržajem, trebalo nas je uzbuniti da postojanje terorizma u BiH prihvatimo ozbiljno.  Sad kao mantra – Bosna i Hercegovina nije teroristička zemlja, Bošnjaci nisu teroristi, čak ni svi pripadnici vehabijske sekte nisu teroristi. Ali zašto smo onda u zadnjih 10 godina imali jednako toliko više ili manje razornih terorističkih napada koje su izazvali upravo pripadnici tog pravca tumačenja Islama ?!

Reakcija je izostala kad se desio krvavi septembar u Sarajevu, kad je u centru države spaljivana zastava prijateljskih država poput Danske i Velike Britanije. Reakcija je izostala i kad se otkrilo koliko jezivih likova ima naše državljanstvo. Kad nema reakcije, stigne nas akcija, a akcija Mevlida Jašarevića izgleda tek kao početak nečeg puno ozbiljnijeg.  Mi se ulagivamo u „ne-generalizaciju“, poštivanje vjerskih sloboda i ljudskih prava dok nam istovremeno poštovani pojedinci napadaju građane prijeteći puškama i inim drugim „sredstvima širenja“. Mi se moramo suočiti s postojanjem grupe ljudi koja, po ko zna čijem diktatu, uništava sliku o Bosni i Hercegovini. Mi, ne samo da se moramo suočiti, već stupiti u opću borbu s takvim društvenim pojavama jer su one u borbu protiv našeg društva, davno krenule.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:11

Facebook komentari

Back to top