Komisija bez vage „vagala“ papir za glasačke listiće

Državni revizori tokom finansijske kontrole Centralne izborne komisije BiH za prošlu godinu razotkrili su i skandalozne činjenice o tome na koji se način upravlja izbornim materijalom u skladištu CIK-a.

Najnoviji nalazi revizora dodatno produbljuju sumnje nastale nakon nedavnih medijskih otkrića o tome kako je 35,8 tona papira, nabavljenog za štampanje glasačkih listića za izbore 2014., bestraga nestalo iz skladišta CIK-a. 

 Gledali naljepnice

 

Iako su iz Komisije ranije negirali nestanak papira, posljednji revizorski izvještaj otkriva da popisna komisija u skladištu „nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira s vodenim žigom iz tehničkih razloga“.

- S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količina papira u skladištu - navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su dalje ustvrdili da je Komisija, s obzirom na to da nije ni koristila vagu, za utvrđivanje stanja poslužila podacima „o težinama i dimenzijama s naljepnica na originalno zapakovanim paletama“.

 

- Dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i popratne skladišne dokumentacije kao što su otpremnice, te je zaključila da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina količina papira na paletama – ističu revizori u izvještaju.

Faksimil dijela revizorskog izvještaja za CIK: Otkriveno da se papir i ne vaga

Faksimil dijela revizorskog izvještaja za CIK: Otkriveno da se papir i ne vaga

Zasigurno je da ovakve metode i odnos prema izbornom materijalu upućuju na to da se, ako se ne zna koliko ima papira s vodenim žigom, ne može znati ni koliko ga je nestalo!

 Začarani krug  

Šokantno je i otkriće revizora da ni CIK-ov softver za skladišnu evidenciju ne osigurava transparentan nadzor nad izbornim materijalom i da je sve ustvari začarani krug u kojem se vrte neprovjereni podaci.

- Softver nije u potpunosti pouzdan te i dalje postoje nedostaci u sistemu upravljanja izbornim materijalom koji se nalazi u skladištu. Unos podataka, koji predstavlja početno stanje u novouspostavljenoj evidenciji, izvršen je na osnovu ranijih podataka, a da nije vršena provjera tačnosti podataka u momentu njihovog unosa u sistem - istakli su revizori.

Sve ovo dodatno baca sjenu na mogućnost poštenih izbora u BiH i ostavlja sumnju u to da bi papir za koji se ne zna ni koliko ga tačno ima mogao biti zloupotrijebljen za nečije potrebe već na izborima 7. oktobra.

 Bez provjera  
Revizori su ukazali i na to da se netačnim podacima barata godinama.  

- Nedostatak provjere tačnosti podataka koje Komisija odranije posjeduje najviše se reflektuje na papir s vodenim žigom, jer kroz godine popisne komisije konstatuju da nisu utvrđene tačne težine papira u skladištu – istaknuto je u izvještaju.