Konaković potvrdio da će biti ministar vanjskih poslova BiH

  Kogbk
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je danas informaciju da je kandidat za ministra vanjskih poslova BiH.

"Predložen sam za tu funkciju, ta procedura je krenula", rekao je Konaković danas u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo da je predsjednik Naše stranke Edin Forto kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija. Kandidat za ministra odbrane je Zukan Helez iz SDP-a.

SNSD i SDP su danas usaglasili stavove oko pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio "Pokreta za državu".

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar finansija BiH bit će Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac. Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Što se ministara iz reda hrvatskog naroda tiče, mostarski advokat Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova Dubravka Bošnjak, aktuelna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.

Predsjedavajuća će biti Borjana Krišto (HDZ).