U toku prijave na konkurs za najbolje literarne radove "Bajro Redžić i sevdalinka"

Ako ste vični pisanju, olovku u ruke i pišite o Bajri Redžiću i sevdalinki. Najbolji radovi osnovnih i srednjih škola biće uključeni u knjigu koja se piše o našem velikanu. Biće i nekih nagrada, naravno.

Naime, JU "Kulturni centar" Cazin organizuje konkurs najboljih literarnih radova na temu "Bajro Redžić i sevdalinka". 

Bajro Redžić, posljednji autentični sevdalija iz Krajine, iznenada je umro u svojoj 60-toj godini života, što je iznenadilo i ražalostilo sve one koji su ga poznavali, jer je Bajro samo par dana ranije pjevao, svirao i govorio o sevdalinki za jednu od najgledanijih emisija FTV, koju je snimao Vehid Gunić, a čiji je zaštitni znak bio upravo Bajro Redžić, koji je sa sevdalinkom otvarao i zatvarao ovu emisiju, te pratio mnoge pjevače sevdaha.

Ako govorimo o ljudima koji su svojim postojanjem, svojim radom i uspjehom zadužili Cazin, pri samom vrhu liste takvih neizostavno je bilo ime ovog muzičara, kompozitora, istinskog ljubitelja sevdalinke i pjesme svoga zavičaja. Zato je pohvalno pokretanje ovakvog konkursa sa ciljem da se ne zaboravi najveći doajen, majstor na harmonici nikada ne zaboravi i da se sa njegovim životom i umjetničkim radom upoznaju i mlađe generacije. 

Najbolji radovi će biti uvršteni u knjigu o Bajri Redžiću autora Rašida Durića.

Konkurs je otvoren od 01.11.2018. godine do 28.12.2018. godine.

Više o konkursu potražite na fotografiji u prilogu.

Image