Košarac odgovorio Konakoviću: Ako se Bakir naljuti, Trojke neće biti ni u platama ni u robnoj razmjeni

v

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac osvrnuo se na izjave šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića u kojima je ismijavao odluku NSRS da legalizuje isplatu plata u gotovini.

U obraćanju na društvenoj mreži Instagram, Košarac je rekao kako Konaković ne bi primao platu sa nivoa BiH da nije dobio podršku RS-a za imenovanje u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

"Čujem da se pojedini lideri Trojke bave platama u RS-u. Lakše im je da gledaju u tuđe dvorište, da se ne bi pozabavili sobom. A tu posla preko glave imaju. Što se tiče varijable u FBiH, ako se Bakir malo naljuti, Konakovića ni Trojke neće biti ni u platama kao ni u robnoj razmjeni", rekao je Košarac.

Također, naglasio je kako je Trojka konstanta isključivo u računici dijela međunarodne zajednice.

"No, RS nema ništa s tim. Najvažnija stvar je da je RS uvijek u plusu u svim dosadašnjim računicama s Trojkom", poručio je Košarac.

Podsjetimo, Konaković je u izjavi komentirao odluku NSRS te je pojasnio kako su zbog sankcija došli u fazu da legaliziraju isplatu plate "na ruke".

"Došli su u fazu da zakonima odobravaju 'platu na ruke'. Naredna faza je novi član koji propisuje 'dozvoljenu robnu razmjenu umjesto plate'. Sve dok svijetom hara digitalizacija", napisao je Konaković.