Krivična prijava protiv Vučića zbog negiranja masakra u Račku

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom zbog negiranja zločina i masakra u Račku, potvrdio je za Kosovo online advokat Tom Gaši. Gaši, koji je bivši pravni zastupnik porodica žrtava u Račku kod Štimlja, krivičnu prijavu je podnio zbog Vučićeve jučerašnje izjave da je "Račak fabrikovan". On je, kako prenose mediji na albanskom jeziku u Prištini, u prijavi naveo da je Vučić negiranjem masakra u Račku i davanjem podrške bivšem ministru Kosova Ivanu Todosijeviću "namjerno podsticao i javno podržao netoleranciju između etničkih grupa - Srba i Albanaca koji žive na Kosovu". Gaši je naveo i da je "Vučić ovakvom izjavom počinio krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju", za koje je na dvije godine zatvora u prvostepenom postupku osuđen Todosijević. Ministarstvo spoljnih Kosova saopštilo je da je danas pozvalo sve međunarodne institucije, posebno EU i SAD da izvrše pritisak na institucionalne vođe Srbije da prekinu sa govorom mržnje i negiranjem zločina. Bivši ministar uprave i lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević, koji je i funkcioner Srpske liste, osuđen je jučer nepravosnažno na dvije godine zatvora, a presuda je izrečena na osnovu optužnice koja ga tereti za "podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, podjele ili netrpeljivost".

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO napada na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Podsjećamo, masakar u Račku bio je dio optužnice Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srbijanskih zvaničnika. Međutim, proces je zastao na pola nakon Miloševićeve smrti, i niko od optuženih nije osuđen za zločin počinjen u Račku.

Tijela ubijenih sahranjena su na ulazu u selo, a nekoliko metara dalje podignut je spomenik Walkeru, čovjeku koji je među prvima masakar u Račku okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.

Izvor: