Kriza na sjeveru Pojasa Gaze: Više od milion Palestinaca će se sredinom jula suočiti sa smrću i glađu

v

Zatvaranje Rafaha ima značajan negativan uticaj na priliv humanitarne pomoći u Gazu

Sve veća kriza gladi na sjeveru Pojasa Gaze i grada Gaze ugrožava živote velikog broja Palestinaca, javlja Anadolija.

U Gazi i sjevernim regijama, nestašica hrane i uskraćivanje osnovnih životnih potrepština, kao i uništavanje kuća i infrastrukture, iz dana u dan pogoršavaju humanitarnu situaciju.

Glad je prisutna u svakom dijelu 

Glad je prisutna u svakom dijelu Pojasa Gaze. Međutim, najviše se može vidjeti u šatorima, školama i bolnicama u kojima borave hiljkade prisilno raseljenih Palestinaca.

I granični prelaz Rafah, jedini izlaz iz Gaze u svijet i preko kojeg se u velikoj mjeri dostavljala humanitarna pomoć palestinskoj enklavi, zatvorena je od 7. maja.

Zatvaranje Rafaha ima značajan negativan uticaj na priliv humanitarne pomoći u Gazu.

- Trenutno smo svjedoci gladi bez presedana u Gazi. Tokom ovog procesa, odrasli muškarci i žene izgubili su otprilike 10 ili 15 kilograma - rekao je Rami Abduh, predsjednik Evropsko-mediteranske organizacije za ljudska prava (Euro-Med).

Istakao je da na terenu ne vide da se ulažu međunarodni napori da se pruži humanitarna pomoć.

Kriza gladi u sjevernim gradovima Pojasa Gaze spominje se i u izvještajima koje pripremaju međunarodne institucije.

U svom saopćenju od 7. juna, Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) naveo je da devetoro od svako desetoro djece u Gazi pati od ozbiljne nestašice hrane, te da su zbog pothranjenosti ugroženi životi.

UNICEF 

UNICEF je pozvao na "poduzimanje konkretnih koraka za sprečavanje nedostatka hrane među djecom".

Većina Palestinaca u sjevernom Pojasu Gaze i gradu Gaza pokušava se prehraniti ograničenim količinama konzervirane hrane ili bilja koje sakupljaju.

Posljednjih mjeseci od posljedica pothranjenosti, preminuo je veliki broj ljudi, uključujući djecu.

Martin Grifits (Griffiths), podsekretar UN-a za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći, najavio je da će se polovina stanovništva u Gazi, odnosno više od milion ljudi, sredinom jula suočiti sa smrću i glađu.

Grifits je naveo da su sukobi u Sudanu i Gazi izmakli kontroli, dovodeći milione ljudi na ivicu gladi.

Hamas je u srijedu objavio da je 3.500 djece u Gazi u opasnosti od smrti zbog pothranjenosti, nedostatka dodataka ishrani i vakcina.

40 djece umrlo od gladi

Saopćili su da je do sada najmanje 40 djece umrlo od gladi.

Ismail es-Sevabite, generalni direktor Ureda za medije vlade u Gazi, poručio je da se Gaza ubrzano kreće ka gladi.

- Glad direktno ugrožava živote građana, što pokazuje da postoji porast smrtnosti od gladi, posebno među djecom. Oko 3.500 djece je u životnoj opasnosti zbog pothranjenosti, nedostatka dodataka ishrani i vakcina - kazao je Sevabite.

Istakao je da u sklopu genocidnog rata koji se vode protiv civila u Gazi, okupatorska izraelska i američka administracija insistiraju na tome da 2,4 miliona civila otjeraju u glad, dakle da nastave sa politikom izgladnjivanja.