Krugovi pakla

.
Stručnjaci navode da postoji 12 koraka, a žrtve ih nazivaju “12 krugova pakla”

Skupština Crne Gore sa 55 glasova usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čime je osudila ovaj stravični zločin protiv čovječnosti. Zauvijek je stavljena tačka na ovo pitanje, Crna Gora je zauzela stav i utrla put pomirenju i budućnosti.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini tek predstoji bitka da se zabrani negiranje genocida u Srebrenici i da se osude negatori, kojih ne manjka. Brojni istraživači zločina protiv čovječnosti još od holokausta upozoravaju da je najbolji način sprečavanja ponavljanja genocida zaštita istine te da i samo negiranje genocida zapravo predstavlja zločin, odnosno posljednju fazu genocida.

Stoga je neophodno negiranje i relativizaciju zločina zakonski onemogućiti, što je učinila Crna Gora, ali ne i BiH. Jedna od mogućnosti je da negiranje genocida bude regulirano zasebnim zakonom, druga da se to učini u sklopu krivičnog zakona ili zakona koji kriminalizira diskriminaciju, govor i izazivanje mržnje i nasilje (kao što je, primjerice, slučaj u Nizozemskoj i Francuskoj).

Negiranje genocida kao zločin odvija se etapno, uz tačno definirane korake i također se provodi planirano. Stručnjaci navode da postoji 12 koraka ili, kako ih žrtve nazivaju, „12 krugova pakla“.

Prvi je dovoditi u pitanje i minimizirati statistiku, zatim napasti one koji govore istinu o genocidu te tvrditi da genocid nije bio planiran, nego da su smrti bile nenamjerne. Poseban krug je naglašavati i stereotipizirati loše osobine žrtava te racionalizirati smrti kao posljedicu sukoba. Negatori krive vojne snage „izvan kontrole“ za počinjena ubistva te tvrde kako govor žrtava o pretrpljenom genocidu zapravo koči mirovni proces.

Osmi krug pakla je opravdavati poricanje genocida u korist ekonomskih interesa, zatim slijedi tvrdnja kako su žrtve bile dobro tretirane, dok se istovremeno negiraju optužbe za genocid. Deseti krug podrazumijeva tvrdnju da se ono što se desilo ne uklapa u definiciju genocida, nakon čega slijedi okrivljivanje žrtava za terorizam. A kao 12 krug pakla je tvrdnja kako su mir i pomirenje važniji nego okrivljavanje nekoga za genocid.

Kroz sve ove faze prošli su Srebreničani, kao i brojne druge žrtve agresije na BiH. Dakle, sve što je ostalo jeste da se prekine agonija i nametne zakon kojim će sve gore nabrojano biti zabranjeno. A da se nikome ne ponovi.