Lazarini: UNRWA ima dovoljno sredstava da obavlja operacije do kraja maja

a

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) objavila je da ima dovoljno sredstava za obavljanje svojih operacija do kraja maja, nakon što su brojni donatori zaustavili svoje finansiranje zbog optužbi Izraela da su neki članovi njenog osoblja učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra, izjavio je šef UNRWA-e u utorak.

- Ono što danas mogu da kažem je da možemo da radimo do kraja maja, dok sam prije mjesec dana imao vidljivost samo za narednu sedmicu ili dvije - kazao je generalni komesar UNRWA Filip Lazarini (Philippe Lazzarini) za Reuters u Ženevi.

- To, međutim, također pokazuje koliko je loša finansijska situacija organizacije - kazao je.

UNRWA, koja pruža pomoć i osnovne usluge palestinskim izbjeglicama u Gazi, na Zapadnoj obali okupiranoj od Izraela i u kompletnoj regiji, u krizi je otkako je Izrael optužio 12 od njenih 13.000 zaposlenih u Gazi za umiješanost u napad na Izrael 7. oktobra.

Izrael je obavijestio UN da više neće odobravati UNRWA-ine konvoje hrane na sjeveru Gaze, gdje će glad vjerovatno nastupiti do maja, navodi se u izvještaju koji je podržao UN, objavljen prošle sedmice. Portparol izraelske vlade izjavio je u ponedjeljak da će Izrael u potpunosti prestati raditi s UNRWA-om u Gazi.

Lazarini je opisao odluku Izraela da ne dopusti konvoje hrane UNRWA na sjever Gaze kao osmišljenu da "spriječi ljude koji su u opasnosti od smrti".

- Plan B je da se vratimo na plan A. Od najveće je važnosti da konvoji imaju pristup sjeveru. Definitivno ćemo gledati na partnerstva, ko drugi to može učiniti u naše ime. Naš fokus su ljudi koji su trenutno u opasnosti od smrti na sjeveru Gaze - izjavio je Lazarini.