Legalna prodaja cigareta pala za 60 posto

Legalna prodaja cigareta u Crnoj Gori, tokom marta 2018. godine, pala je za 60 posto, u odnosu na uporedni period prošle godine.

Većina cigareta sada se kupuje na ulici i šverceri, uz prešutnu saglasnost države i njenih inspekcijskih službi, sada ubrzano pune džepove, tvrdi za “Vijesti” sagovornik s domaćeg tržišta duhanskih proizvoda koji je zahtijevao anonimnost.

Izvršna direktorica Lilja Pižurica iz distributerske trgovačke kuće "Nergelia", koja prodaje cigarete američkog proizvođa "philip moris" u Crnoj Gori, nije krila zvaničnu statistiku o prodaji uvoznih cigareta na domaćem tržištu. 

- Pad prodaje cigareta iz našeg portfolija je drastičan, i iz mjeseca u mjesec sve je veći. U odnosu na prošlu godinu, u januaru smo na tržište plasirali 24 posto manje proizvoda, u februaru 47 posto, da bi pad prodaje u martu dostigao 60 posto. S ovakvom akciznom strukturom, nesumnjivo će se ovaj negativni trend nastaviti i mi smo veoma zabrinuti za sudbinu legalnog tržišta cigareta - izjavila je “Vijestima” Pižurica.

Očekivani haos na duhanskom tržištu Crne Gore, nakon tri velika rasta dažbina na uvoz i prodaju cigareta za godinu, traje mjesecima, a sve u korist nekoliko moćnih švercerskih lobija kojima ostaje sve veći “kolač” od organizirane ulične prodaje duhanskih proizvoda.

Promet na legalnom tržištu počeo je padati nakon drugog povećanja akciza u avgustu jer je razlika u cijeni između legalne i nelegalne cigarete dostigla jedan euro. To povećanje cijena utjecalo je na pad legalnog tržišta za oko 20 posto do kraja prošle godine, a neki uvoznici su krajem kalendarske godine vraćali akcizne markice jer su magacini bili puni, a nije bilo izgleda za skoru prodaju novih narudžbi.

Novo povećanje cijene legalnih cigareta za oko 40-50 centi uslijedilo je u januaru ove godine, što je ubrzalo pad legalnog tržišta i cvjetanje nelegalne prodaje.

Ukupno opterećenje dažbinama po maloprodajnoj cijeni kutije cigareta sada iznosi više od 80 posto, što organizatorima nelegalnog tržišta ostavlja prostor za veliku zaradu. 

Kutija najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji iznosi oko 2,4 eura, dok su u uličnoj prodaji oko euro.