Ljeto ove godine u BiH toplije od prosjeka: Toplotni talasi mogući u julu

Home

Ljeto ove godine u BiH toplije od prosjeka: Toplotni talasi mogući u julu


Ljeto (period 1. juni – 31. august) 2017. godine na prostoru Bosne i Hercegovine i u regionu, prema dostupnim prognostičkim materijalima trebalo bi da bude toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne ljetne vrijednosti temperatura zraka.

Veća temperaturna odstupanja očekuju se u mjesecu julu, a najmanja odstupanja u odnosu na višegodišnju normalu u augustu, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih perioda, dodaju iz FHMZ.

Istovremeno, mogući su i izrazito topli periodi u vidu tzv. toplotnih talasa. Najveća mogućnost za pojavu toplotnih talasa je u julu.

Prognostički modeli za količine padavina u sezoni ljeto 2017. godine ne daju jasne signale. Ipak, ukupne količine padavina bi mogle da budu manje u odnosu na višegodišnji ljetni prosjek.

Tokom ljeta očekuju se duži sušniji periodi, ali i periodi kada bi usljed uobičajenih ljetnih pljuskova, za relativno kratko vrijeme mogla da padne veća količina kiše. Najjači signal za sušni period je krajem juna i početkom jula. 

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 04/06/2017 - 09:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top