Macron: Poljska na margini Evrope

Submitted by admin on Pet, 25/08/2017 - 15:50

Francuski predsjednik Emmanuel Macron žestoko je kritizirao poljsko odbijanje da se postigne kompromis o evropskoj direktivi o "izaslanim" radnicima iz zemalja EU-a s nižim platama, rekavši da je riječ o "novoj greški" Varšave koja se time stavlja "na marginu" Evrope po "brojnim pitanjima".

"Poljska danas nije zemlja koja može Evropi da pokaže put, već je zemlja koja je odlučila da radi protiv evropskih interesa na mnogim poljima", izjavio je Macron na zajedničkoj konferenciji za medije s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom u Varni, na obali Crnog mora, prenosi agencija France Presse.

Poljski građani, kako je ocijenio Macron, zaslužuju bolje od odbijanja Poljske vlade da potraži kompromis o evropskim direktivama o zapošljavanju radne snage iz zemalja sa niskim primanjima.

"Odbijanje Varšave da promijeni stav o izmjeni evropske direktive o radnicima koji se šalju na rad u druge zemlje je greška", ocijenio je Macron.

Bugarski predsjednik Radev je poručio da bi u toj evropskoj direktivi trebalo da postoji ravnoteža između starijih i novijih članica evropskog bloka, prenosi Tanjug.

Radev je rekao i da je potreban "sveobuhvatan" pristup u evropskim naporima da se prevaziđu razlike između zapadnih i istočnih članica EU-a, a u vezi s propisima koji reguliraju način na koji kompanije u zemljama sa niskim primanjima šalju radnike u druge zemlje, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik je danas stigao u Varnu, na kraju trodnevne posjete centralnoj i istočnoj Evropi.

Jeftina radna snaga

On je u četvrtak bio u Rumuniji, gdje je dobio mlaku podršku za strožu regulaciju rada jeftine radne snage iz istočnoevropskih zemalja, no ipak dovoljnu za ocjenu da će do kraja godine imati sporazum.

Macron je krenuo na turneju po Austriji, Rumuniji i Bugarskoj kojom želi osigurati podršku za jačanje evropskih standarda u radu izaslanih radnika čime bi se smanjio izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Evropu, podsjeća Hina.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis rekao je nakon sastanka s Macronom da zemlje istočne i zapadne Evrope žele riješiti to pitanje, no nije rekao šta je za njega prihvatljivo.

Evropska direktiva omogućava kompanijama da šalju radnike u druge države članice na određeni rok. Zapadnoevropske zemlje boje se da to dovodi do dampinga radne snage jer poslodavci imaju obvezu platiti izaslanim radnicima samo minimalnu platu propisanu u zemlji domaćinu, a socijalno osiguranje plaćaju u domovini. Takva praksa osobito je česta u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Iako "izaslani" radnici čine tek jedan posto radne snage u Evropskoj uniji, to je politički osjetljivo pitanje koje je proteklih godina produbilo podjele između bogatog zapada i siromašnog istoka i prvi je korak koji francuski predsjednik želi učiniti u svojem projektu preoblikovanja Evrope.

U srijedu je Macron dobio podršku Slovačke i Češke i to je njegova simbolična pobjeda nakon nastojanja euroskeptičnih vlada Poljske i Mađarske da blokiraju reformu evropske radne direktive.

Izvor: Agencije

Topic