Mahmutović: Naš narod dura i šuti

Home

Mahmutović: Naš narod dura i šuti


Gledajući snimke nereda u Tunisu koji su natjerali diktatora Abidina Ben Alija na bijeg iz zemlje, čovjek ne može da ne uspoređuje stanje u ovoj sjevernoafričkoj i našoj zemlji. Mohamed Bouazizi , mladić sa univerzitetskom diplomom bio je prisiljen prodavati voće i povrće kako bi preživio, ali su mu vlasti zaplijenile njegovu pokretnu trgovinu, jer je u Tunisu, kao i u našoj zemlji kršenje zakona dozvoljeno samo predstavnicima vlasti.

Očajnu situaciju u kojoj se našao nesretni mladić nije mogao podnijeti, polio se benzinom i javno zapalio. Njegova smrt je uzrokovala masovne proteste studenata, a zatim i ostalih obespravljenih građana, koji su prerasli u nerede sa velikim brojem smrtno stradalih osoba.

PIŠE: Muhamed Mahmutović

Predsjednik Ben Ali, koji je na vlast došao nešto malo prije naših vlastodržaca, pokušao je raznim akrobacijama zadržati vlast, ali kad je vidio da bi mogao završiti kao Čaušesku, potražio je utočište van svoje opustošene domovine.

Zemlja u kojoj nezaposlenost pređe granicu od dvadeset i sedam procenata, nalazi se u opasnosti od masovnih nereda, pa čak i građanskog rata. Naša domovina je već skoro dva desetljeća daleko iznad te crvene linije, ali se samo ponekad negdje radnici odluče na štrajk glađu ili mirne proteste koji se završe isplatom jedne od mnogobrojnih zaostalih plaća, smjenom direktora, i imenovanjem novoga, koji je već negdje upropastio neku drugu firmu i tako u krug.

Federalni ministar za energetiku rudarstvo i industriju Vahid Hećo, čini mi se da je ipak i duže na vlasti od Ben Alija, a po korupcijskim aferama i propalim projektima dikatator iz Tunisa daleko zaostaje za njim. Ipak, Hećo ne mora bježati nikuda, jer je svoj narod privikao na svoje lopovluke i usprkos porazu svoje stranke na proteklim izborima imaće još dugo šansu da nesmetano uništava državne resurse i rasprodaje ih u bescjenje, kao da su njegova očevina, jer se nova vlast još dugo neće formirati.

Narod šuti i trpi, a nezaposleni mladi stručnjaci snalaze se kako znaju i umiju, ne usuđujući se čak uraditi ni ono što je uradio njihov kolega u Tunisu, jer ako ne daj Bože prežive mogli bi odgovarati za remećenje javnog reda i mira, a naša policija i sudstvo se nemilosrdno obračunavaju sa takvima. Najpoznatiji slučaj je starice Fate Orlović, koja je pred sudom odgovarala što se našla u dvorištu svoje kuće gdje je “slučajno” , bespravno, sagrađena pravoslavna crkva.

Treniranje strogoće imao je i aktuelni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, koji je sa oko šest stotina specijalaca uz podršku oklopnih vozila zaplijenio u siromašnom selu gornja Maoča nekoliko petardi i lovačku pušku za koju je vlasnik imao urednu dozvolu. Bilo je važno pokazati da postoji sila koja će se obračunati sa sirotinjom, dok lopovi na vlasti mogu nesmetano nastaviti prljave rabote. Njegova rečenica koju je tad izrekao, “Treba znati da funkcioniše pravna država” može biti primjer besčašća na kojem bi mu pozavidio i ministar sigurnosti jedne Sjeverne Koreje.

U Tunisu,nakon bijega Ben Alija nadati se primirju, ali se u zemljama sa nedemokratskom tradicijom vrlo teško može očekivati trajniji mir, jer je dosad u takvim slučajevima uvjek jednog tiranina zamijenio drugi. Mijenjati poznatog za nepoznatog đavola nije bilo nikad preporučljivo. Kod nas u Bosni i Hercegovini, koja je ipak evropska zemlja postoji viši stepen demokratije i teško je očekivati da bi policija pucala na protesnike, ali bismo nakon masovnih protesta i smjene aktuelne vlasti vjerovatno umjesto poznatih lopova dobili nepoznate. Minimum šansi postoji da se ne ostvari ovaj crni scenarij, ali kap nezadovoljstva građana koja će preliti čašu već dugo visi u zraku i svi su izgledi da će tako još dugo ostati.

Bosanski čovjek šta može izdurati ne može nijedan na svijetu, ali kad mu dogori do noktiju, neće Hećo biti siguran ni u Tunisu.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:41

Facebook komentari

Back to top