Majka odbila ići na poligraf, oduzet joj telefon: “Odvedeni su u stanicu na saslušanje”

v

Potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći dan, a policija će proveriti bazne stanice i izvršiti vještačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je djevojčica nestala.

Nastavak potrage za Dankom Ilić biće obavljen operativnim putem, nakon što je utvrđeno da se djevojčica ne nalazi u okviru od 10 kvadratnih kilometara od mjesta nestanka.


Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno prije ili nakon nestanka djevojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage piše Blic.


Svi koji su bili u neposrednoj blizini Danke Ilić su pod sumnjom što, kako navodi Tanjugov reporter, ne znači da se smatraju krivim.

U potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak prijavljen u utorak, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova – Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Danka Ilić nestala je u ponedeljak oko 13.45 sati, i u trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.


1) Vještačenje mobilnog telefona majke

Ivani Ilić, majci djevojčice nestale devojčice Danke, policija je juče uzela telefon i poslala ga na veštačenje, saznaje “Blic”. Kako je majka devojčice odbila poligrafsko ispitivanje, njoj je uzet telefon na vještačenje i svi podaci iz tog telefona značajno bi mogli da doprinesu dalje istrazi.

Policija je to uradila u okviru šire istrage svih kontakata porodice nestale Danke Ilić i njihovih odnosa. Podaci iz telefona Dankine majke mogli bi da ukažu na nove detalje ili osobe od važnosti za slučaj.

 

Treba istaći da analiza telefona Dankine majke, kao i činjenica da su roditelji nestale Danke Ilić juče odvedeni u policiju na saslušanje povodom nestanka njihove dvogodišnje ćerkice, ne znači da su osumnjičeni ili okrivljeni za bilo koje djelo.

– Policija provjerava privatni život i kontakte članova porodice nestale Danke Ilić. Ne isključuju ni jednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita – kaže izvor “Blica”.

2) Analiza podataka sa baznih stanica

Nakon što je obustavljena terenska potraga za nestalom Dankom Ilić sprovodi se detaljna provjera podataka sa baznih stanica mobilne telefonije u okolini Banjskog polja, kako bi se utvrdilo kretanje svih osoba koje su u kobno vrijeme u utorak bile u blizini mjesta na kojem je nestala Danka.

Ukrštanje ovih podataka sa iskazima svih osoba koje je policija saslušavala poslije nestanka djevojčice moglo bi da ukaže na eventualne nedosljednosti u izjavama i otvori nove mogućnosti u istrazi.

Dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga. Obustavljena je pretraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku djevojčice i neće se odustati dok dijete ne bude nađeno – rekao je sinoć za “Blic” dobro upućen izvor.

3) Provjera detalja prijave nestanka male Danke

Iako je obustavljena terenska pretraga, istraga nestanka Danke se nastavlja, a sada se provjeravaju privatni životi i kontakti svih članova porodice. Ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku djeteta – vrijeme kobnog događaja, kuda su se kretale prije nestanka, gdje se majka kretala poslije nastanka.

O samom trenutku nestanka Danke i dalje ne znamo mnogo. Takođe je nejasno kako je djevojčica stara samo 22 meseca uspjela tako brzo da pobjegne pažnji odraslih usred bijela dana. Zato bi istraživanje detalja prijave nestanka moglo da pomogne da na svjetlo izađu novi detalji tog misterioznog momenta u utorak popodne.

Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je za “Blic” da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.

 

– Kada rezultata (terenske pretrage) nema, onda mora da se ide na ovo drugo, proširuje se istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili djetetu, već se jednostavno tome pribjeglo jer dijete nije nađeno u terenskoj pretrazi – rekao je Novaković.