Marty zadovoljan objavljivanjem informacija o tajnim zatvorima CIA-e u Rumuniji

Home

Marty zadovoljan objavljivanjem informacija o tajnim zatvorima CIA-e u Rumuniji


STRASBOURG - Dick Marty, autor izvještaja iz 2007. godine u kojem je otkriveno postojanje tajnih zatvora CIA-e u Evropi, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo zbog objavljivanja novih informacija u štampi koje potkrepljuju njegove tvrdnje.Švicarski političar i pravnik, bivši izvještač za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope (PSVE) izrazio je, međutim, žaljenje što "taj posao utvrđivanja istine nisu uradile političke i sudske vlasti nego štampa. Do današnjeg dana nije bilo ozbiljne sudske istrage u Rumuniji", istakao je on u saopćenju koje je objavilo Vijeće Evrope u Strasbourgu. 


"Prije pet godina, mi smo iznijeli bitne dokazne elemente o jednom tajnom zatvoru u Rumuniji. Uslijedile su godine zvaničnog negiranja", dodao je bivši izvještač PSVE-a.

Marty je 2007. godine objavio izvještaj da su Poljska i Rumunija svjesno prihvatile zatvorske centre CIA-e između 2003. i 2005.

Rumunija je u četvrtak ponovo negirala informacije objavljene u štampi o postojanju zatvora CIA-e u Bukureštu ispod Ureda nacionalnog registra za tajne državne informacije (ORNISS).

"Kategorično demantiramo špekualcije u štampi prema kojim se u ovoj zgradi nalazi zatvor CIA-e, navodi se u saopćenju ORNISS-a.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 22:13

Facebook komentari

Back to top