Mehmedagićeva odbrana počinje iznošenje dokaza

sud
Ročište u procesu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osmana Mehmedagića i rukovodioca Agencije Muhameda Pekića biće održano danas pred Sudom BiH, kada bi odbrana trebalo da počne saslušanje svojih svjedoka i iznošenje materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA, koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Na prošlom ročištu 29. januara, Tužilaštvo BiH je završilo svoj dio saslušanja i ulaganja dokaza, među kojima je i informacija sa oznakom tajnosti za čije čitanje u javnosti je Mehmedagić rekao da predstavlja krivično djelo.

Tužilac Oleg Čavka uložio je i četrdesetak materijalnih dokaza, među kojima je naveo i više krivičnih prijava zaposlenih protiv direktora OBA.

Saslušan je istražilac kriminalističke policije Elvir Hubijer, koji je rekao da mu je Mehmedagić 14. septembra prošle godine rekao da je podnio krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije protiv NN za lažno prijavljivanje i za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i pokazao mu njenu kopiju, ali ništa od drugih dokumenata nije priložio.