Mektić o sastanku sa Bishopom: Posebno sam nametnuo pitanje korumpiranosti

Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop sastao se u Sarajevu sa predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH. Među njima su bili i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač. Probem migrantske situacije i zajednička borba protiv terorizma neke teme su o kojima su razgovarali, javlja reporterka N1.

Na skoro dvosatnom sastanku, pored Mektića i Dragana Lukača, prisustvovao je i Slobodan Nujić iz Službe za poslove sa strancima, zamijenik direktora Granične policije Mirsad Vilić, direktor SIPA-e Perica Stanić te Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije sa kojim se Bishop sastao ranije.

Po izlasku iz hotela Holiday, gdje je sastanak održan izjavu su dali ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Lukač je kazao da je sastanak bio izuzetno konstruktivan te da su razgovarali o problemu ilegalnih migracija, zajedničkoj saradnji BiH i SAD kada je u pitanju borba protiv terorizma te o bh. povratnicima sa Sirijskog ratišta. 

Također je kazao da na sastanku nije bilo riječi o naoružavanju i pojačavanju vojnih kapaciteta u RS, kao ni o ruskom uticaju u BiH.

"Mislim da smo se veoma dobro razumjeli, usaglasili, tako da nastavljamo našu daljnju saradnju u cilju zaštite svih naših građana u BiH i njihove imovine. Zaštitu od migranata, ali i onih situacija koje su moguće po pitanju borbe protiv terorizma", kazao je Lukač.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, osim migracija i borbe protiv terorizma, naglašava da je Bishopa upoznao sa neefikasnim radom Pravosuđa u FBiH te korupcijom i kriminalom u BiH. Mektić je izrazio nadu da će Amerika više pažnje usmjeriti na BiH kada je riječ o miru i stabilnosti.

"Posebno sam nametnuo pitanje ozbiljne korumpiranosti bh. društva jer se ona odražava na sve bezbjednosne segmente ovdje", istakao je Mektić.

Prema riječima reporterke N1, nakon završenog sastanka u hotelu Holiday, u prostorije su se nazad vratili Dragan Mektić, Perica Stanić i Osman Mehmedagić. Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop još uvijek ne odlazi iz Sarajeva a večeras će održati i određene sastanke.