Merkel: Jasno je da je u Siriji korišteno hemijsko oružje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da dokazi jasno pokazuju da je u napadu na Dumu, u Siriji, korišteno hemijsko oružje.

"Dokazi jasno i eksplicitno pokazuju da je tamo korišteno hemijsko oružje. To se može ponovo provjeriti, ali nam neće pomoći u osuđivanju tog incidenta", izjavila je Merkel govoreći o subotnjem napadu u Istočnoj Guti, u kojem je poginulo 78 ljudi.

Njemačka kancelarka je na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu izrazila skepticizam kada je riječ o prijedlogu Rusije da se u Siriju pošalje tim međunarodnih stručnjaka koji bi provjerili da li je u napadu korišteno hemijsko oružje.

Pozvala je na čvršći međunarodni stav i usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja bi u budućnosti spriječila takve napade u Siriji.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji joj je, kako se navodi u saopštenju Kremlja, skrenuo pažnju na neprihvatljivost provokacija i spekulacija o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.