Milorad Dodik: BiH je nesposobna da se odbrani i od migranata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH "nesposobna i izgubljena" da se odbrani od bilo kakve opasnosti, pa i od migranata, te naglasio da RS nema mogućnost da organizira centre za migrante.

Dodik je rekao da je Republika Srpska posljednjih mjeseci upozoravala na val migranata koji će iskomplicirati odnose u zemlji, a da je BiH "pokazala da za to nema nikakav plan".

- U Republici Srpskoj smo jasno rekli da nemamo mogućnost da organiziramo nikakve centre za migrante, pa ni one u kojima bi oni boravili makar i jedan dan. Ne želimo uopće da prihvatimo evropsku pomoć za te centre, jer smatramo da je to uvođenje na mala vrata dugoročnog ostanka tih ljudi na prostoru naše zemlje - rekao je Dodik novinarima u Kraljevu.

On je ocijenio da bi boravak migranata na teritoriji Republike Srpske zakomplicirao već rovitu situaciju koja je opterećena složenim odnosima između naroda, kao i da bi ugrozio sigurnost.

Dodik je na pitanja u vezi s njegovom tvrdnjom da postoje dokazi da britanske obavještajne službe imaju prislušni centar i da prate državni vrh Republike Srpske, kao i da pretpostavlja da je ista situacija i u Srbiji, rekao da je cinično to što se kao izgovor za takvo nešto koristi navodna kontrola poštenih i fer izbora.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da Britanci, ustvari, rade na svojim dugoročnim projektima, prenose beogradski mediji.

- Dugoročni projekt Britanaca je stvaranje unitarne i centralizirane BiH, a mi smo protiv toga - rekao Dodik i naveo da je, također, cinično što govore da podržavaju Republiku Srpsku, a onda ulaze u, po njima, suverenu zemlju bez ikakve dozvole lokalnih vlasti.

Na pitanje hoće li srpske stranke izaći jedinstveno na izbore u Federaciji BiH, Dodik je rekao da su one uvijek politički jedinstvene, ali da postoje i oni koji sada formiraju partije da bi se politički okoristili na tim izborima.

- Mi smo na mjestima gdje su Srbi dominantni i važno nam je da tamo zadržimo lokalnu vlast - rekao je Dodik i dodao da se bore i za Parlament BiH.

Dodik je danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao zajedničkoj vježbi vojske i policije u Kraljevu.