Milorad Dodik upušuje nove prijetnje: Doći će do eskalacija ako se ne riješi pitanje Schmidta

v

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS, ponovno je uputio upozorenje Angelini Eichhorst, direktorici za zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, tvrdeći da američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, prema njegovim riječima, manipuliše bošnjačkom političkom strukturom.

“Murphy je običan špekulant i licemjer. Uskoro odlazi iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj ko dođe neće biti sličan Murphyju”, istakao je Dodik.

Dodik je također obavijestio Eichhorst da je, prema njegovom mišljenju, zbog postupanja Christiana Schmidta ugrožen status pregovarača BiH.

 

“Ako se to pitanje ne riješi, ulazimo u period eskalacije. Rezolucija o Srebrenici, koja je u New York otišla bez saglasnosti Predsjedništva BiH, dodatno komplikuje stvar. Žele da Srebrenicu pretvore u mit. U približno jednakom broju žrtava samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve”, rekao je Dodik.

 

Dodik je također istakao da je prisustvovao panelu o perspektivama Balkana u odnosu na evropske integracije, koji je održan u Grčkoj, gdje se okupio veliki broj ljudi, uključujući predsjednike država i premijere.

“Učestvujem na devetom Delphi ekonomskom forumu u Grčkoj”, dodao je Dodik.