Ministar Filipović objašnjava zašto su poticaji mladima za kupovinu stanova ove godine manji

Prošle godine po 10 hiljada maraka 330 mladih dobilo je poticaj za kupovinu stana, a ove godine Vlada KS odlučila je da poticaje može dobiti samo 40 mladih.

Vlada Kantona Sarajevo 21. marta 2019. godine objavila je Javni poziv o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih kojom se propisuju sredstva, uvjeti, kriteriji bodovanja, postupak donošenja zahtjeva i utvrđivanja rang-liste, kao i ugovor o kupoprodaji stana ili kuće, te postupak dodjele sredstava.

Na ovaj način će sa pozicije Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za ovu godinu biti izdvojeno 400.000 maraka. A to znači da će 40 mladih dobiti po 10.000 maraka. Prošle, 2018. godine za subvencioniranje kupovine stana Vlada KS osigurala je 3,3 miliona maraka i po deset hiljada maraka dobilo je 330 mladih, piše faktor.ba.

Šta se dogodilo pa su više od osam puta manji poticaji u ovoj u odnosu na prošlu godinu, otkrio nam je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. 

- U 2018. godini planirana sredstva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u budžetu Kantona Sarajevo su bila također 400.000 maraka. Naknadno su osigurana preraspodjelama iz budžeta Kantona Sarajevo sa drugih nerealizovanih projekata, dijelom iz budžeta Ministarstva prostornog uređenja, a dijelom iz drugih ministarstva, dodatna sredstva od 2,9 miliona maraka. Kroz unutrašnju preraspodjelu, rebalansom je osigurano dodatnih 400.000 maraka, kao i preraspodjelom dva miliona maraka od Ministarstva komunalne privrede. Tako je osiguran ukupan iznos za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u iznosu 3,3 miliona maraka. Po Javnom pozivu u budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu za Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo planirana su sredstva u iznosu od 400.000 maraka, jer je prethodna Vlada KS u nacrtu budžeta predvidjela iznos od 300.000 maraka, a aktuelna Vlada je osigurala dotatnih 100 hiljada maraka – pojasnio je Filipović.

Ministar dodaje da je cilj da svi mladi imaju iste mogućnosti za dobijanje novčane pomoći. Međutim, prema kriterijima Javnog poziva za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata prednost se daje mladim do navršenih 30 godina. Prednost će imati i doktori nauka, magistri, koji će se bodovati tri puta više u odnosu na mladog čovjeka sa srednjom stručnom spremom. Zbog čega?

- Prednost mladima do navršenih 30 godina starosti se daje imajući u vidu da je zakonom o mladima propisano da su to osobe u životnoj dobi od navršenih 15 do 30 godina starosti. Odlukom o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih obuhvaćene su osobe starosne dobi do navršenih 35 godina. U Bosni i Hercegovini mladi ljudi se teško zapošljavaju, a time je i mogućnost da riješe svoje stambeno pitanje do 30 godina starosti veoma mala. Što se tiče kriterija broja bodova prema stepenu stručne spreme, ovo Ministarstvo kao nosilac izrade Odluke o subvencioniranju rješavanja stambenih pitanja mladih, a i Vlada Kantona Sarajevo kao donosilac ove odluke je stava da odnos bodova u odnosu jedan na prema tri između srednje stručne spreme i dokotora nauka je realan. Vlada Kantona Sarajevo i na ovaj način podstiče mlade obrazovane kadrove da ostanu u državi Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo. Davanjem prednosti u broju bodova ne diskriminiraju se ni mladi sa završenom srednjom stručnom spremom – zaključio je ministar Filipović.