fbpx Mlada Emina među nobelovcima iz medicine

Mlada Emina među nobelovcima iz medicine

Home

Mlada Emina među nobelovcima iz medicine


Emina Ejubović uspješna je mlada Zeničanka koja pohađa doktorski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je na trećoj, završnoj godini.

Godine 2015. u Budimpešti je proglašena za COGI ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, a u novembru 2016. je učestvovala sa dva rada na 24. svjetskom kongresu Kontroverze u ginekologiji, opstetriciji i infertilitetu (COGI).

 Šest jezika

Jedan rad je bio u sekciji usmenih prezentacija iz oblasti fetomaternalne medicine, a riječ je o retrospektivnom istraživanju perinatalnog ishoda maloljetničkih trudnoća u odnosu na trudnoće punoljetnih pacijentica tokom četverogodišnjeg perioda. Istraživanje je provedeno na osnovu naših podataka. Obuhvatilo je sve maloljetne trudnice porođene u Kantonalnoj bolnici Zenica u periodu 2011 - 2014. godina. Drugi rad je bio u sekciji poster-prezentacija iz oblasti reprodukcije, steriliteta i izvantjelesne oplodnje, a ticao se vrlo aktuelne teme u naučnim krugovima o kisspeptinima. Razlog za učestvovanje u sekciji poster-prezentacija je u pravilima samog COGI kongresa, gdje glavni autor rada može učestvovati sa jednim radom u sekciji usmenih prezentacija, dok drugi radovi moraju biti posteri, - ispričala nam je Emina.

Na svjetskom kongresu Kontroverze u ginekologiji, opstetriciji i infertilitetu u Amsterdamu

Ona je bila i kopredsjedavajuća u sesiji usmenih prezentacija iz oblasti steriliteta i infertiliteta sa čuvenim profesorom Norbertom Gleicherom iz SAD-a. Radi se o jednom od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti reprodukcije te profesoru na Medicinskom fakultetu u Beču i Rockfeller univerzitetu u New Yorku, a u karijeri je predavao i na univerzitetima u Chicagu i New Yorku, kao i na Yale univerzitetu. Profesor Gleicher je u naučnim krugovima, također, poznat po tome što je prvi put načinio periretralnu aspiraciju jajnih stanica u okviru postupka izvantjelesne oplodnje.

U Amsterdamu sam imala priliku razmijeniti iskustva i razgovarati sa priznatim svjetskim stručnjacima iz SAD-a, Španije, Italije, Turske i Holandije. U ostvarivanju pomenutih kontakata mi je sigurno pomoglo i znanje stranih jezika s obzirom na to da govorim šest jezika - engleski, njemački, španski, portugalski, italijanski i turski. Posebna čast bila je razgovarati sa dekanom Medicinskog fakulteta u Virginiji (SAD), profesorom Jerome Straussom III, koji je držao predavanje kao pozvani predavač u čast Robertu Edwardsu, dobitniku Nobelove nagrade za medicinu, a koji je bio pionir u oblasti izvantjelesne oplodnje. Profesor Strauss je, inače, najavljen kao jedan od vjerovatnih budućih dobitnika Nobelove nagrade zbog doprinosa u IVF-u. Razgovarala sam i sa profesorom Zionom Ben-Rafaelom iz Izraela, koji je osnivač COGI kongresa te autor više od 100 radova u priznatim svjetskim časopisima. Smatram da sam učešćem na COGI kongresu značajno doprinijela i afirmaciji naše bolnice, kao i države BiH, - istakla je Emina Ejubović.

Usavršavanje

U slobodno vrijeme usavršava se u struci. Išla je na hrvatski poslijediplomski tečaj ginekološke hirurgije i endoskopije s međunarodnim sudjelovanjem (laparoskopija i histeroskopija) u Zaboku, te tečaj ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu na Klinici Sveti duh u Zagrebu, koja je poznata i priznata kada je ginekološki ultrazvuk u pitanju još od profesora Kurjaka, koji ju je i proslavio širom svijeta.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Objavio: Sat, 14/01/2017 - 14:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top