Mogao bi pobjeći: Haški tužioci protiv Mladićevog puštanja na slobodu

Home

Mogao bi pobjeći: Haški tužioci protiv Mladićevog puštanja na slobodu


Haško tužilaštvo smatra da bi puštanjem na slobodu Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.
 

Iz tog razloga u Tužilaštvu u Haagu ističu da se treba odbiti zahtjev Mladićeve odbrane da bude pušten na privremenu slobodu iz pritvora kako bi otišao na liječenje u Rusiju, javlja BIRN-Justice Report.  

Kako se navodi u odgovoru tužilaca Petera McCloskeya i Alana Tiegera, činjenica da je Mladić bio bjegunac 16 godina prije svog hapšenja "predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten".

- Njegova duga historija kao bjegunca od pravde i ozbiljnost optužbi protiv njega predstavljaju povećan rizik da bi mogao pobjeći prije presude - navodi se u odgovoru tužilaca.

McCloskey i Tieger su također naveli da Mladić u Haškom pritvoru dobiva "redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu".

- Optuženi ima historiju mediciniskih oboljenja koji proizilaze od njegovog vremena dok je bio bjegunac i sada prolazi kroz period povećanog rizika koji je neuobičajen za nekog njegovih godina. Međutim, njegovo stanje se dramatično popravilo dok boravi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih Nacija (UN-a). Optuženi i nezavisni eksperti su pohvalili njegov tretman - smatraju tužioci.

Mladićeva odbrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude puštan na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija.

Mladić je kao komandant VRS-a optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012., a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine.

Presuda Mladiću se očekuje krajem godine.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Pon, 03/04/2017 - 14:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top