Mokri snijeg nanio štetu malinjacima, upitna i prva ispaša pčela i med od bagrema

Home

Mokri snijeg nanio štetu malinjacima, upitna i prva ispaša pčela i med od bagrema


Zbog iznenadnih jakih snježnih padavina, prva ispaša pčela neće biti moguća. Kako nam je rekao sarajevski pčelar Evgenije Žolkević, legla pčela će se smanjiti.

"Zdrave pčele će preživjeti, ali problem su uništene biljke. Upitni su prinosi od bagrema, ali nadamo se da će biti bolje vremenske prilike. Trebat će sada prehraniti pčele jer one ne izlaze iz košnica dok temperatura ne bude iznad 12 stepeni. Nadamo se da će sve biti u redu u vrijeme cvjetanja lipe. Prva ispaša koju nećemo imati odrazit će se sigurno na zdravlje pčela", kazao je Žolkević za Klix.ba.

Predsjednik Udruženja voćara "Eko-voće" iz Ugljevika Darko Milošević rekao je Srni da je ovo jedna od najtežih godina za voćare jer će se naglo zahlađenje, kiša i snijeg odraziti na prinos voća i povrća u širem regionu. Milošević kaže da će sigurno biti štete.

"Postoji mogućnost da nakon ovih hladnih kiša, snježnih dana, kada se razvedri, uslijedi i jači minus, pa se plašimo da će voće uopće preživjeti", rekao je Milošević.

Očekuje se da će stradati kruška, dok su prognoze neizvjesne za šljivu, trešnju i jabuku.

Malinari su pretrpjeli velike štete. Na fotografijama iz Kantona Sarajevo vidi se da su pelceri potpuno uništeni, što je bilo za očekivati s obzirom da je snijeg lomio stabla.

Strahuje se da bi šteta na prinosima mogla biti veća od 50 posto. Fočanski uzgajivač malina Milan Gagović, koji u Handićima i u Ustikolini ima osam dunuma pod ovim voćem, kaže da ne pamti ovakvu nepogodu, te da cijelu noć on i njegovi ukućani nisu spavali pokušavajući da zaštite maline.

"Nismo nikako spavali, tresli smo snijeg sa malina. I pored toga, šteta je velika", rekao je Gagović za Novinsku agenciju SRNA.

 
Foto: Čitatelj/Klix.ba
 
On strahuje da bi šteta mogla biti još veća u malinjacima na većoj nadmorskoj visini, gdje je palo više snijega.

U sarajevskom Butimiru kazali su nam kako šteta nije prevelika, te da nije tako strašno kao što se činilo na prvu.

"Od 22:30 do 2 ujutro smo tresli grane. Šteta hvala Bogu nije prevelika. Srećom rodne grane nisu izrasle. Nadamo se da neće biti novi snijeg ili mraz koji nam je gori od snijega", kazao nam je malinar Mirza Stambolić.

Više sreće imali su pojedini malinari iz Donjeg Vakufa. Kako je za Klix.ba rekao Nermin Šutković, direktor Poljoprivredne zadruge AT, za sada nisu imali velikih problema.

"Još je dobro stanje jer smo sve vrijeme tresli snijeg s malina. Problem će nastati ako se padavine nastave, onda bi mogle biti velike štete", rekao je Šutković.

Zadruga je izdala i upute malinarima kako da postupe sa sadnicama u ovo nevrijeme. Ističe da se, bez obzira na sortu maline, uradi prokopavanje kanala i popravka drenaže kako bi se visak vode izveo van malinjaka.

"Zbog snijega koji znatno može polomiti rodne grane uraditi čišćenje sa rodnih grana, ručno otresanjem ili podvezivanjem špage ispod rodnih grana kako bi se grane naslonile i ublažilo lomljenje. Rodne grane koje su oćehnute ili slomljene ne treba ukloniti jer će dobar dio njih se nastaviti razvijati i plodonositi. Nakon stabilizacije vremenskih prilika odmah odraditi i prskanja sa sinergonom, aminoflexsom ili nekom drugom aminokiselinom koja ublažava stresne situacije i pomaže biljci da što bolje podnese ove šokove", navodi se u uputama.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
Tagovi
Objavio: Wed, 19/04/2017 - 12:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top